Pasta z awokado na kanapki

Bardzo lubię domową pastę z awokado.
Przygotowuję ją w kilku wersjach, dziś prezentuję tą, która smakuje mi najbardziej.

Jeżeli jeszcze nie robiliście żadnego smarowidła z awokado, polecam Wam, aby zawsze wybierać dojrzałe, miękkie sztuki, są one najlepsze i najsmaczniejsze.
Wystarczy odpowiednio doprawić taką pastę, a w towarzystwie ulubionych dodatków i świeżego pieczywa smakuje wyśmienicie.


Składniki:

2 awokado (miękkie, dojrzałe)
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego lub majonezu
szczypta soli
świeżo mielony pieprz

Awokado przekrawam wzdłuż na pół, usuwam pestkę i łyżeczką wydrążam miąższ. 
Miąższ skrapiam sokiem z cytryny i rozdrabniam go widelcem lub przekładam do misy blendera.
Ja korzystam z pomocy blendera więc do awokado dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę jogurtu naturalnego oraz przyprawy i miksuję całość na jednolitą, aksamitną pastę.

Przed podaniem wstawiam do lodówki na 15 minut.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 komentarze:

  1. Domowe pasty są najlepsze:) Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy awokado - to pasta idealna dla nas :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pasty nie robiłam, ale sałatkę a i owszem :)) Ale zachęciłaś mnie tą pastą i chętnie ją zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Od jakiegoś czasu pokochałam awokado, ale pasty jeszcze nie robiła, czas to zmienić :-) dziękuje za przepis :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z Twoich past moim nr 1. jest pasta z kabanosów. Uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję za ciekawy przepis :)
    po raz kolejny :*

    pozdrawiam
    @slonku2207 (Insta)

    OdpowiedzUsuń