Zupa z mięsem mielonym i papryką

Treściwa i sycąca zupa z mięsem mielonym oraz papryką, idealnie nadaje się na jesienne dni.
Dzięki przyprawom jest bardzo aromatyczna, świetnie rozgrzewa, a w towarzystwie ulubionego pieczywa tworzy wartościowy posiłek.
Miseczka tej zupy będzie smakowała nie tylko na obiad, sprawdzi się także w ramach kolacji.

Sezon na paprykę trwa, wykorzystajcie więc go i przygotujcie zupę koniecznie ;)

Składniki:
4-6 porcje

500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
2 duże czerwone papryki
2 średnie marchewki
 3 średnie czerwone cebule
5-6 ziemniaków
 2 ząbki czosnku
sól 
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki majeranku
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
2 łyżki oleju roślinnego
ok. 1, 5-2 litra bulionu warzywnego (może być z kostki)


W garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę i smażę na niej mięso, aż straci swoją surowość.
Cebulę kroję w kostkę, dodaję do usmażonego mięsa i czekam, aż się zeszkli.
Usmażone i rozdrobnione mięso wraz z cebulą doprawiam solą, świeżo mielonym pieprzem oraz kurkumą, dokładnie mieszam.
Następnie całość zalewam bulionem (na razie ok. 1, 5 litra), dodaję liście laurowe, ziele angielskie i doprowadzam pod przykryciem do zagotowania.
W tym czasie pozostałe warzywa obieram i kroję w dowolne mniejsze kawałki.
Ja pokroiłam marchew w talarki, a paprykę i ziemniaki w podobnej wielkości kostkę.

Kiedy bulion się zagotuje, zmniejszam gaz i dodaję marchew oraz ziemniaki, kontynuuję gotowanie ok. 10 minut, kolejno dodaję pokrojoną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i słodką paprykę w proszku.
Całość ponownie mieszam, w razie potrzeby dolewam jeszcze bulionu, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i gotuję pod przykryciem tylko kilka minut do czasu, aż papryka zmięknie.
Należy uważać, aby warzywa się nie rozgotowały.

Kiedy zupa już się ugotuje, wyłączam grzanie, rozcieram w dłoniach majeranek i pod przykryciem zostawiam na 15 minut, aby smaki się przegryzły.

Zupę podaję gorącą ze świeżym pieczywem.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

9 komentarze:

  1. Taką zupą można zaspokoić nawet najbardziej wilczy apetyt. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brakowało mi takiego przepisu, zapowiada się konkretna zupa! Pięknie podana :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię zupy. Taka pyszna i rozgrzewająca, super propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach, jaka cudowna. Z mięskiem mielonym - poezja. Lubię takie treściwe, syte i smakowite zupki. Przepis bardzo przyjazny, muszę wypróbować, bo paprykowe smaki są zdecydowanie w moim guście. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie- dziś na grochówkę http://www.megly.pl :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie pożywne zupki:) Twoja wygląda bardzo smacznie, chętnie się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dużo psianek w tej zupie, zapraszam do dodania jej do mojej akcji ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam takie gęste zupy! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaka pożywna zupa, super!
    Pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń