Najlepszy pasztet z cukinii



Pyszny i wilgotny pasztet z cukinii, to świetny pomysł na wykorzystanie tego popularnego warzywa. Jest bardzo prosty do przygotowania i zachwyci Ciebie swoim smakiem. Możesz dodać tutaj ulubione zioła czy przyprawy, dzięki temu za każdym razem uzyskasz inny smak. Doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. 

Do przygotowania pasztetu z cukinii wykorzystałam olej rzepakowy, który jest świetnym źródłem kwasów omega 3. Zawiera też witaminy E i K. Więcej informacji o oleju rzepakowym przeczytacie na stronie www.pokochajolejrzepakowy.eu




Składniki:
na keksówkę/formę o wymiarach 12 cm x 20 cm  
*1 szklanka= 250 ml pojemności

3 szklanki cukinii startej na tarce o grubych oczkach
2 średniej wielkości cebule
2 średniej wielkości marchewki
70 g sera żółtego lub typu cheddar; startego na tarce o grubych oczkach
4 jaja
8 łyżek oleju rzepakowego
1 szklanka bułki tartej
1 mały pęczek szczypiorku
pieprz, sól do smaku
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki 

Cukinię i marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę zeszklij na patelni.
Do naczynia przełóż cukinię, marchew, cebulę, ser cheddar, wszystkie przyprawy, posiekany szczypior, olej rzepakowy, jajka i bułkę tartą.
Składniki wymieszaj ze sobą, aż do zawiązania masy. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pasztet piecz ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do mocnego zrumienienia. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostygnięcia, przechowuj w lodówce. Smacznego :)



 Sfinansowane z Funduszu Promocji Roślin Oleistych 
Współpraca reklamowa.

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz