Ciasteczka a la kokosanki

Ostatnio robiłam ciastka owsiane z żurawiną i zostały mi po nich w lodówce 3 białka, aby ich nie zmarnować postanowiłam upiec ciasteczka kokosowe, które w smaku przypominają tradycyjne kokosanki.

Przygotowanie ich według tego przepisu jest bardzo szybkie i banalnie proste, z ciasteczkami poradzi sobie każdy.
Świetnie smakują do kawy czy popołudniowej herbatki, są naprawdę pyszne - miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.


Składniki:
na ok. 25 ciasteczek

3 białka
4-5 łyżek cukru
20 dkg wiórek kokosowych


W rondlu mieszam łyżką białka, cukier oraz wiórki kokosowe.
Masę wciąż mieszając podgrzewam na lekkim ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści, całość się połączy i zgęstnieje.

Blachę wykładam papierem do pieczenia lub smaruję tłuszczem i wykładam na nią łyżką porcje ciasta.
Można to zrobić dwiema łyżeczkami, "ubijając masę" i formułując przy okazji zgrabne ciasteczka.

Kokosanki piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez ok. 15 minut do momentu, aż się delikatnie przyrumienią.

Po wyciągnięciu blachy z piekarnika zsuwam ciasteczka delikatnie na ruszt i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, dopiero kiedy ostygną są odpowiednio twarde, aby można było je spokojnie zjeść.

 Przechowuję je w temperaturze pokojowej w blaszanej puszce lub pojemniku do 3-4 dni.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

16 komentarze:

  1. Swietny przepis :) Uwielbiam ciasteczka kokosowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja rodzina uwielbia takie ciasteczka. Są przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kokosanki sprawiają, że czuję się znów jak mała dziewczynka, są cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma opcji żebysmy się oparły kokosankom ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. dziś same pyszności oglądam na blogach

    ______________________
    Nowy post.
    A w nim? to co lubimy, czyli nowości z mojej szafy na blogu

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj ale pyszności :-) uwielbiam wszystko co kokosowe :-) narobiłaś mi ogromnego smaku :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię kokosanki :) ale wyciskam małe kuleczki szprycą i te mi smakują najbardziej - są mięciutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje ulubione ciasteczka od zawsze. Zachęciłaś mnie w sumie łatwym przepisem i chyba się skusze, żeby je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. i one są bezglutenowe, więc zabieram przepis gdy napadnie mnie chęć na słodkie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie łatwe do zrobienia! Skradnę przepis i dziękuję za niego:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam! a jak myśłi Pani, będzie smakować bez cukru, albo co dodać innego zamiast niego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiennie mogę polecić cukier puder albo stewię w proszku, z niczym innym nie próbowałam.
      Bez dodatku cukru myślę, że to nie będzie już to :)

      Usuń