Ciasto drożdżowe z budyniem, rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z budyniem, rabarbarem i kruszonką to dla mnie w okresie wiosennym klasyka ;) Puszyste ciasto drożdżowe, słodka warstwa budyniu, lekko kwaskowaty rabarbar. Całość zapieczona pod kruszonką, pycha!
Ciasto przygotowuje się bardzo sprawnie, koniecznie wykorzystajcie tutaj dużą blachę lub tortownicę. Ciasto podczas pieczenia rośnie jak szalone, są to proporcje na dużą, rodzinną blachę ciasta :) Podczas pieczenia pachnie obłędnie w całym domu. Takie ciasto drożdżowe przywołuje najmilsze wspomnienia. Świetne na deser, na drugie śniadanie albo jako dodatek do rodzinnego grillowania lub piknikowania!


Ciasto drożdżowe z budyniem, rabarbarem i kruszonką

Składniki:
na dużą tortownicę o średnicy min. 30 cm 
lub blachę min. 25 cm x 35 cm

ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
100 ml oleju
40 g świeżych drożdży (lub 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży)
250 ml letniego mleka
2 jajka
4 łyżki cukru

warstwa budyniowa:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (2 x 40g)
750 mleka
2 łyżki cukru

rabarbar:
250 g - 300 g rabarbaru
2 łyżki cukru (można podmienić na ksylitol, cukier trzcinowy itp.)

kruszonka:
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
3 czubate łyżki schłodzonego masła

lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka gęstego jogurtu greckiego


Składniki na ciasto drożdżowe powinny być w temperaturze pokojowej, masło do kruszonki musi być schłodzone. Do przygotowania ciasta należy użyć dużej formy. Ciasto podczas pieczenia bardzo rośnie i użycie mniejszej formy może spowodować, że ciasto podczas pieczenia wypłynie z blaszki.

Przygotowanie:


1. Mleko wymieszaj z drożdżami, 1 łyżką cukru oraz 1 łyżką mąki. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Do misy robota przesiej przez sito mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostały cukier i jajka. Wymieszaj. Następnie dodaj olej i wyrabiaj ciasto kilka minut na jednolitą kulę. Ciasto będzie lekko się kleić, oprósz je mąką i pod przykryciem pozostaw na 60 minut do wyrośnięcia.
2. 500 ml mleka zagotuj w garnku, a w pozostałym 250 ml zimnego mleka rozprowadź proszek budyniowy i cukier. Wlej na gorące mleko i mieszając ponownie doprowadź do zagotowania. Garnek z budyniem szczelnie nakryj folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia. 
3. Rabarbar pokrój w plasterki, ja mam młody rabarbar dlatego go nie obieram. Rabarbar wymieszaj z cukrem. 
4. Z podanych składników utrzyj w dłoniach kruszonkę i wstaw na 10 minut do lodówki.
5. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto drożdżowe. Ciasto będzie delikatnie kleić się, dlatego przekładaj je łyżką zwilżoną w zimnej wodzie, wyrównaj. Na ciasto wyłóż budyń, następnie rabarbar i kruszonkę. 
6. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180* C i piecz przez ok. 50 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. U mnie funkcja grzanie góra - dół. Czas pieczenia będzie różnił się w zależności od wielkości formy. Upieczone ciasto wyciągnij, pozostaw do przestygnięcia, udekoruj lukrem :)
7. Ciasto po przestygnięciu powinno być bardzo wilgotne. Przechowuj je w temperaturze pokojowej pod przykryciem. 


Smacznego!


Przygotowanie krok po kroku:


Mleko wymieszaj z drożdżami, 1 łyżką cukru oraz 1 łyżką mąki. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Do misy robota przesiej przez sito mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostały cukier i jajka. Wymieszaj. Następnie dodaj olej i wyrabiaj ciasto kilka minut na jednolitą kulę. Ciasto będzie lekko się kleić, oprósz je mąką i pod przykryciem pozostaw na 60 minut do wyrośnięcia.


500 ml mleka zagotuj w garnku, a w pozostałym 250 ml zimnego mleka rozprowadź proszek budyniowy i cukier. Wlej na gorące mleko i mieszając ponownie doprowadź do zagotowania. Garnek z budyniem szczelnie nakryj folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia.


Rabarbar pokrój w plasterki, ja mam młody rabarbar dlatego go nie obieram. Rabarbar wymieszaj z cukrem. 


Z podanych składników utrzyj w dłoniach kruszonkę i wstaw na 10 minut do lodówki.




Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto drożdżowe. Ciasto będzie delikatnie kleić się, dlatego przekładaj je łyżką zwilżoną w zimnej wodzie, wyrównaj. Na ciasto wyłóż budyń, następnie rabarbar i kruszonkę. 
Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180* C i piecz przez ok. 50 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. U mnie funkcja grzanie góra - dół. Czas pieczenia będzie różnił się w zależności od wielkości formy. Upieczone ciasto wyciągnij, pozostaw do przestygnięcia, udekoruj lukrem :)
Ciasto po przestygnięciu powinno być bardzo wilgotne. Przechowuj je w temperaturze pokojowej pod przykryciem. 



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Publikowanie komentarza