Łatwe i szybkie ciasto z borówkami (zawsze wychodzi!)

Najprostszy przepis na ciasto z owocami, tym razem przygotowałam wersję z borówkami. Przepis ten na blogu został opublikowany już kilka razy tylko w innych wersjach smakowych, musicie zatem wierzyć mi na słowo, że zawsze wychodzi i jest niezawodny :) To ulubione ciasto mojego Męża w sezonie letnim, ponieważ bez względu na to jakie nie dodam owoce, jest ono zawsze wilgotne, miękkie i puszyste. Generalnie zazwyczaj tak szybko schodzi, że mam problem, aby zrobić na spokojnie zdjęcie :)

Składniki:
 na tortownicę o średnicy 24-26 cm
!składniki odmierzane szklanką o pojemności 200 ml

2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 jaja
1 szklanka borówki amerykańskiej

Do miski przesiewam mąkę i proszek do pieczenia, mieszam i odstawiam na bok. Do drugiej miski wbijam całe jaja i na najwyższych obrotach miksera ubijam je na puch wraz z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Następnie wąskim strumieniem wlewam mleko oraz olej, wciąż miksując tym razem na najniższych obrotach. Na koniec dodaję suche składniki i miksuję do połączenia się całości. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Blachę wykładam papierem do pieczenia i przekłam do niej ciasto. Na wierzch układam borówki i lekko dociskam. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę przez ok. 40-50 minut do tzw.suchego patyczka. Czas pieczenia będzie się nieznacznie różnił w zależności od wielkości użytej formy.
Po upieczeniu ciasto pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, następnie dekoruję cukrem pudrem albo lukrem.

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz