3 pomysły na lunchbox - zdrowe sałatki #1

Lunchboxy stały się w ostatnim czasie bardzo popularne. Coraz więcej osób stara się zdrowo i świadomie odżywiać. Osobiście od dobrych kilku lat jem mniej pieczywa, na śniadanie pojawia się u mnie zazwyczaj owsianka, jaglanka albo smoothie bowl. Na kolację natomiast przygotowuję np. hummus ze świeżymi warzywami, omlety albo kolorowe sałatki z dużą ilością warzyw. 
Stałam się również wielką miłośniczką różnych kolorowych pojemników w których można zabrać ze sobą na wynos zdrowe jedzenie. Nazwa lunchbox tak do końca do mnie nie przemawia, ja po prostu wolę nazwać rzecz po imieniu i w moim przypadku mówię, że przygotowałam sobie po prostu drugie śniadanie na wynos albo przekąskę. W ostatnich tygodniach bardzo często zdarzają mi się jednodniowe wyjazdy albo kilkugodzinny pobyt po za domem no i wtedy właśnie z wielką pomocą przychodzą takie gotowe pojemniki do których tak naprawdę możemy włożyć wszystko to co akurat mamy w lodówce. 
W dzisiejszym wpisie postanowiłam się skupić na trzech propozycjach sałatek, które są przygotowane na bazie rożnych składników, aby każdy znalazł coś dla siebie. Z podanych proporcji wyjdzie solidna porcja sałatki dla jednej osoby do zabrania ze sobą na wynos. Jeżeli przygotowujecie w ten sposób swoje posiłki do szkoły lub do pracy na co dzień mam nadzieję, że znajdziecie inspirację.
Jeżeli jednak na co dzień nie masz zbyt wiele czasu na przebywanie w kuchni,  a chciałbyś spróbować zdrowych i pełnowartościowych posiłków dostarczonych prosto do Twojej pracy lub do domu to koniecznie zajrzyj do Apeteat.pl Ich catering dietetyczny jest opracowany przez specjalistów w zakresie zdrowego żywienia. Wszystkie przepisy komponują zgodnie z zaleceniami najważniejszych ośrodków naukowych w Polsce oraz na świecie. Przykładają dużą uwagę do tego, aby wartość odżywcza przygotowanych potraw odpowiadała normom żywienia opracowanym dla populacji Polski. Znajdziesz u nich między innymi takie plany żywieniowe jak redukcja masy ciała, zdrowa równowaga, plan dla aktywnych sportowo, ofertę detox, lunchbox i obiad oraz możliwość dopasowania indywidualnej oferty.

Sałatka z ciecierzycą, pomidorem i serem feta
Sałatka z ciecierzycą, pomidorem i serem feta
 Składniki:
na 1 porcję

1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
5 pomidorków koktajlowych
garść czarnych oliwek
1/2 małej czerwonej cebuli
1/2 małej czerwonej papryki
50 g sera typu feta 
pieprz, sól do smaku
1 łyżeczka suszonego oregano 
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny

Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, paprykę oraz cebulę pokrój w kosteczkę. Wszystkie składniki przełóż do miseczki, dodaj pokruszoną fetę, przyprawy do smaku, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek. Całość wymieszaj i przełóż do szczelnego pojemnika.  


Sałatka z selerem naciowym, jabłkiem i prażonym słonecznikiem
Sałatka z selerem naciowym, jabłkiem i prażonym słonecznikiem
Składniki:
na 1 porcję

1 średniej wielkości czerwonej jabłko (najlepiej słodkie)
1/2 szklanki ziaren słonecznika
2-3 łodygi selera naciowego
1/2 pęczka natki pietruszki
pieprz, sól do smaku
1 łyżeczka majonezu (jeżeli chcesz pomiń)
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny

Na rozgrzanej teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu upraż ziarno słonecznika. Powinno to zająć ok. 5 minut, często mieszaj, aby słonecznik nie przypalił się. Kiedy będzie lekko złocisty przełóż go z patelni na talerz i pozostaw do przestygnięcia. 
Jabłko pokrój w niewielkiej wielkości kosteczkę i od razu skrop sokiem z cytryny. Seler naciowy pokrój w cienkie paseczki, a natkę pietruszki drobno posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do większego naczynia, dopraw solą oraz pieprzem do smaku, dodaj także łyżeczkę majonezu i łyżeczkę jogurtu naturalnego. W tej sałatce majonezu nie pomijam, ponieważ bardzo fajnie podbija on cały smak :) Składniki dobrze ze sobą połącz, przełóż do pojemnika i przechowuj w lodówce do czasu zabrania ze sobą.


Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami, kurczakiem i mozzarellą
Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami, kurczakiem i mozzarellą
Składniki:
na 1 porcję

50 g ulubionego makaronu (u mnie pełnoziarnisty)
6-8 suszonych pomidorów z zalewy
1 pojedyncza pierś z kurczaka 
1 mała kulka sera mozzarella
1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub świeżych listków bazylii
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
pieprz, sól do smaku
1 łyżeczka musztardy
kilka łyżek oliwy z zalewy suszonych pomidorów 

Makaron ugotuj al dente według wskazówek na opakowaniu, następnie odcedź go i pozostaw do lekkiego przestygnięcia. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę o wielkości 1 cm x 1 cm przypraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i czerwoną papryką. Teraz usmaż mięso na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Możesz także ugotować je na parze lub upiec w piekarniku (ja wybrałam ten przedostatni wariant).  Suszone pomidory pokrój w paseczki, ser mozzarella w kostkę, a natkę pietruszki drobno posiekaj. Makaron wraz z pozostałymi składnikami przełóż do miski, dopraw do smaku solą oraz pieprzem, dodaj także musztardę i kilka łyżek aromatycznej oliwy z oliwek z zalewy suszonych pomidorów. Całość dokładnie wymieszaj, składniki nie powinny pływać w oliwie, ale być lekko nią nawilżone. Tak przygotowaną sałatkę makaronową przełóż do pojemnika, z wierzchu możesz ją jeszcze posypać ulubionymi dodatkami. Ja wybrałam kiełki brokuła, czarny oraz biały sezam. Do czasu zabrania ze sobą przechowuj sałatkę w lodówce. 

Smacznego!

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz