Jaglanka na mleku kokosowym z granolą rabarbarową

Jaglankę można odmieniać przez wszystkie przypadki i przygotować na milion sposobów. Kasza jaglana podana w takiej formie to jedno z moich ulubionych śniadań, a zaraz świetny początek dnia, który doda Nam mnóstwo energii. Ugotowanie kaszy nie zajmie więcej jak 15-20 minut, a w między czasie możemy przygotować ulubione dodatki takie jak świeże owoce, bakalie lub wykorzystać gotową tytułową granolę rabarbarową. Przepis na domową granolę z rabarbarem zamieściłam na blogu wczoraj, znajduje się tutaj. Jest niezastąpionym dodatkiem do słodkich śniadań na ciepło. Może zainteresują Was także inne przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej, np. kasza jaglana z bananem, jaglane babeczki z truskawkami albo bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami.

Składniki:
na 2-3 porcje

1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
250 ml mleka kokosowego
250 ml wody 
1 łyżka cukru kokosowego, trzcinowego lub innej substancji słodzącej

Kaszę przekładam na sito dokładnie płuczę, następnie przekładam do rondelka i zalewam połową mleczka kokosowego (125 ml) oraz całą wodą, dodaję także cukier i pod przykryciem na najmniejszym ogniu doprowadzam do zagotowania. Kaszę jaglaną gotuję ok. 15-20 minut, następnie wyłączam grzanie dodaję pozostałe mleczko kokosowe, mieszam i pozostawiam pod przykryciem na kolejne 5-10 minut, aby wchłonęła płyn. 
Tak przygotowaną kaszę przekładam do miseczek, posypuję granolą rabarbarową i opcjonalnie polewam jeszcze mlekiem kokosowym. Podaję od razu po przygotowaniu.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz