Kruche ciasto z sezonowymi owocami i budyniową pianką

Przepis na mega smaczne kruche ciasto z sezonowymi owocami i lekką budyniową pianką, którego przygotowanie nie zajmie Wam zbyt wiele czasu. Ciasto jest bardzo efektowne, zawsze wszystkim smakuje no i teraz w sezonie możecie je zrobić ze swoimi ulubionymi owocami. Ja tym razem wykorzystałam mix owoców takich jak maliny, jeżyny, borówki oraz porzeczki. Kruche ciasto zrobiłam z pomocą Tefal Cuisine Companion dzięki czemu zajęło to o wiele mniej czasu niż takie ręczne ugniatanie ciasta :) Poniżej jak zawsze znajdziecie tradycyjny sposób przygotowania oraz z pomocą robota Tefal CC.

@Tefal Cuisine Companion #4
Kruche ciasto z sezonowymi owocami i budyniową pianką
Składniki:
 na tortownicę o średnicy 22-24 cm

ciasto:
2, 5 szklanki mąki pszennej
250 g masła (schłodzonego, z lodówki)
5 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru

warstwa budyniowa:
5 białek
3/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2x40g)
1/2 szklanki oleju rzepakowego

dodatkowo:
*500 g sezonowych owoców (maliny, jeżyny, borówki, porzeczka itp.)
cukier puder do przyprószenia
listki świeżej mięty do ozdoby

*jeżeli chodzi o wybór sezonowych owoców skorzystajcie z takich jakie lubicie najbardziej albo macie akurat w domu. Może to być mix owoców albo tylko jeden ich rodzaj, jeżeli masz ochotę na truskawkową wersję tego ciasta zajrzyj po dokładny przepis tutaj.

Przygotowanie w Tefal Cuisine Companion:
Zaczynam od przygotowania kruchego ciasta. Do misy CC z założonym ostrzem do wyrabiania dodaję mąkę, masło pokrojone w mniejsze kawałki, cukier puder i proszek do pieczenia. Wyrabiam przez 1 minutę przy prędkości 8. Kolejno dodaję żółtka i dalej wyrabiam przez 45 sekund przy prędkości 6, aż do uformowania się kuli z ciasta. Ciasto dzielę na dwie części (30% i 70%), każdą część zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na ok. 45-60 minut. 
W między czasie myję i osuszam owoce, jeżeli korzystam między innymi z truskawek to kroję je na mniejsze kawałki. 
Po upływie wskazanego czasu dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Na spód ścieram na tarce o grubych oczkach większą część ciasta, dociskam dłonią i równam. Tak przygotowane ciasto nakłuwam widelcem w kilku miejscach i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę do lekkiego zrumienienia w funkcji grzanie góra-dół przez ok. 15 minut. Następnie pozostawiam do całkowitego ostygnięcia. 
Kiedy ciasto przestygnie zaczynam ubijać białka na sztywno. W misie CC umieszczam przystawkę do ubijania (trzepaczkę) i na obrotach 10 ubijam białka ze szczyptą soli przez ok. 2-3 minuty. Najlepiej sprawdzać na bieżąco czy nasze białka są już ubite. Pod koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dodaję cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią, zmniejszam obroty na 5. W kolejnym kroku wsypuję proszki budyniowe przesiane przez sito i na koniec wąskim strumieniem wlewam olej. Całość ubijam na mniejszych obrotach tylko do połączenia się składników. 
Na zrumieniony i przestygnięty spód ciasta wykładam ubitą pianę, równam i układam owoce, które powinny tworzyć równą warstwę. Na wierzch ścieram pozostałą, mniejszą część schłodzonego ciasta. Ciasto wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piekę przez ok. 35-45 minut do tzw. suchego patyczka i zrumienienia. Po upieczeniu pozostawiam je do całkowitego przestygnięcia, przed podaniem oprószam cukrem pudrem i dekoruję świeżymi listkami mięty. Smacznego :)

Tradycyjny sposób przygotowania:
Schłodzone kawałki masła kroję w mniejsze kawałki, szybko zagniatam z pozostałymi składnikami i dzielę na dwie części (70% i 30%). Każdą część owijam w folię spożywczą i wkładam na 1-2 godziny do zamrażarki. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Na spód ścieram na tarce o grubych oczkach większą część ciasta, dociskam dłonią i równam. Tak przygotowane ciasto nakłuwam widelcem w kilku miejscach i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę do lekkiego zrumienienia w funkcji grzanie góra-dół przez ok. 15 minut. Następnie pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.
W między czasie myję i osuszam owoce, jeżeli korzystam np. z truskawek dzielę je na mniejsze kawałki.
Kiedy ciasto przestygnie zaczynam ubijać białka na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dosypuję cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią, cały czas miksując na najwyższych obrotach. W kolejnym kroku wsypuję przesiane przez sito proszki budyniowe, miksuję do połączenia się składników. Na koniec wąskim strumieniem wlewam olej, ponownie łączę składniki za pomocą miksera.
Na zrumieniony i przestygnięty spód ciasta wykładam ubitą pianę, równam i układam owoce, które powinny tworzyć równą warstwę. Na wierzch ścieram pozostałą, mniejszą część schłodzonego ciasta. Ciasto wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piekę przez ok. 35-45 minut do tzw. suchego patyczka i zezłocenia się ciasta. Po upieczeniu pozostawiam je do całkowitego przestygnięcia, przed podaniem oprószam cukrem pudrem i dekoruję świeżymi listkami mięty. Smacznego :)




Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz