Mleczny koktajl truskawkowy

Mleczny koktajl truskawkowy to zdecydowanie jeden z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych koktajli jakie można przygotować z tymi pysznymi owocami na które trwa właśnie sezon. Jest to taka wersja podstawowa, ale jeżeli chcecie uzyskać bardziej orzeźwiający koktajl możecie dodać kostki lodu albo gałkę lodów waniliowych. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misie blendera i przez kilkadziesiąt sekund zmiksować, aż do uzyskanie jednolitej konsystencji. 
Truskawki to jedne z moich ulubionych owoców i bardzo żałuję, że sezon na nie trwa tak krótko. Wprawdzie można je zamrozić, ale dla mnie to już nie do końca to samo. Dziś podczas spaceru z dziećmi wstąpiliśmy do ulubionego warzywniaka i kupiliśmy trzy kilogramy truskawek. Po obiedzie zjedliśmy je na deser z jogurtem, a na wieczór zrobiliśmy właśnie ten pyszny koktajl. Przy okazji zakupów spotkaliśmy znajomych, którzy uświadomili mi, że to czas najwyższy brać się za przetwory truskawkowe. W tym roku na pewno postawię na dżem oraz kompoty, na zimę będzie jak znalazł :)
Zdecydowanie muszę się pośpieszyć ponieważ za dwa tygodnie czeka nas wyjazd do Warszawy, skąd będziemy lecieć na wakacje. Nawiązując do naszego spotkania oraz wspomnianego wylotu dowiedziałam się, że jeżeli zależy Nam na bezpiecznym parkingu przy samym lotnisku Warszawa Modlin to warto wziąć pod uwagę chociażby ten modlinparking.pl
Czasu pozostało niewiele dlatego moim zdaniem warto sprawdzić każdą alternatywę, a jeżeli bardzo lubicie koktajle które są świetnym uzupełnieniem codziennego menu, to polecam Wam zbiór z przepisami na smaczne i zdrowe koktajle. Przy okazji życzę wszystkim cudownych wakacji oraz udanych wyjazdów i wylotów :) 
Składniki:
na 4 koktajle

800 g świeżych truskawek
ok. 600-800 ml zimnego mleka o niskiej zawartości tłuszczu (można podmienić na roślinne)
u mnie dodatkowo 1 łyżka syropu z agawy  
opcjonalnie można dodać listki mięty lub kostki lodu  


Truskawki myję, osuszam i pozbawiam szypułek. W blenderze miksuję owoce wraz z mlekiem oraz syropem z agawy. Mleko najlepiej dodawać stopniowo w zależności od tego czy chcemy, aby nasz koktajl był gęsty czy bardziej rzadki. Przygotowany koktajl przelewam do wysokich szklanek, dekoruję mięta lub truskawkami i od razu podaję. Jeżeli chcemy, aby nasz koktajl był bardziej orzeźwiający dodajmy do niego kostki lodu.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz