Fit brownie z batatów z Tefal Cuisine Companion

Fit brownie z batatów to idealne ciasto dla maniaków słodkości. Cudownie wilgotne w środku, mocno czekoladowe, a przy okazji w wersji fit. W ostatnim czasie piekę je przynajmniej raz w tygodniu. Zresztą jeżeli podglądacie mnie na Instastory to na pewno o tym wiecie :) Brownie z batatów stało się prawdziwym hitem w naszym domu. Smakuje zarówno dzieciom, mężowi jak i gościom :) Takie ciasto można jeść bez większych wyrzutów sumienia. Dodatkowym plusem jest to, że przygotujecie je naprawdę szybko. Ja do tego celu wykorzystałam niezawodny Tefal Cuisine Companion, ale Wy możecie skorzystać z takiego blendera lub malaksera jaki macie w domu. Koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis i dajcie znać czy jesteście tak samo oczarowani smakiem jak cała nasza rodzina.
Na koniec wspomnę tylko jeszcze o opcjonalnych dodatkach. Na wierzch brownie przed włożeniem do piekarnika możecie ułożyć owoce jak np. maliny, borówki, ziarna granatu lub orzechy czy migdały. Zwróćcie jednak uwagę aby łączna ilość mieściła się w jednej garści. Brownie to ciasto, które zbytnio nie wyrasta dlatego nie przesadzałabym z ewentualnymi dodatkami. 
Fit brownie z batatów


@Tefal Cuisine Companion #3
Fit brownie z batatów
na małą tortownicę o średnicy ok. 20 cm

2 średniej wielkości bataty (waga po obraniu ok. 600 g)
garść daktyli bez pestek (jeżeli lubicie bardzo słodkie ciasta można dać więcej)
5-6 płaskich łyżek kakao lub karobu 
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka wielkość L
2 łyżki oleju kokosowego
5 łyżek mąki kokosowej
szczypta soli

opcjonalne dodatki:
owoce: borówka amerykańska, maliny, morele, granat
orzechy, migdały
cukier puder do posypania 
 

Przygotowanie w Tefal Cuisine Companion:
Bataty obieram ze skórki, myję, osuszam i kroję w kostkę o wielkości 2 cm x 2 cm. Do misy CC wlewam 750 ml wody, umieszczam wewnętrzny koszyk do gotowania na parze do którego przekładam pokrojone bataty. Zamykam pokrywę i wybieram program do gotowania na parze P2 na 15 minut. Jeżeli po upływie wskazanego czasu bataty są miękkie, przekładam je na talerz i pozostawiam do przestygnięcia. Jeżeli będą jeszcze lekko twarde należy przedłużyć program o 5-10 minut. 
W między czasie daktyle przekładam do miseczki, zalewam wrzątkiem i pozostawiam na 15 minut, aby dobrze namokły (można to zrobić także godzinę wcześniej), następnie odcedzam je. Do misy CC wkładam ostrze tnące i przekładam przestygnięte bataty, dodaję kolejno odsączone daktyle, całe jajka, proszek do pieczenia, mąkę kokosową, olej kokosowy, karob oraz szczyptę soli. Umieszczam ponownie wewnętrzny koszyk do gotowania na parze, aby tym samym zmniejszyć powierzchnię misy, zamykam pokrywę i na najwyższych obrotach miksuję masę przez ok. 2-3 minuty do uzyskania jednolitej konsystencji. W między czasie ściągam łopatką ze ścianek ciasto przynajmniej raz, aby wszystko dobrze się wymieszało. Masa powinna być gęsta. 
Dno tortownicy o wielkości ok. 20 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto, dokładnie równam. W tym momencie można na wierzchu ułożyć owoce lub orzechy (nie więcej niż garść) i lekko je docisnąć. Brownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę przez ok. 30 minut w funkcji grzanie góra-dół. Po upieczeniu wyjmuję i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, przed podaniem posypuję cukrem pudrem lub podaję z ulubionymi owocami, musem owocowym lub z czym dusza zapragnie :) Brownie najlepiej przechowywać w lodówce, najlepiej kroi się lekko schłodzone. Smacznego!

Tradycyjny sposób przygotowania:
Bataty obieram ze skórki, myję, osuszam i kroję w kostkę o wielkości 2 cm x 2 cm. Teraz bataty należy ugotować na parze albo upiec w piekarniku. Do gotowania na parze będzie potrzebny garnek z odpowiednią nakładką lub parowar. Należy gotować je do miękkości ok. 15-2 minut. Można także upiec je w piekarniku np. w rękawie lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zawsze dodatkowo skrapiam je delikatnie wodą. Pieczenie zajmie ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C. 
W między czasie daktyle przekładam do miseczki, zalewam wrzątkiem i pozostawiam na 15 minut, aby dobrze namokły (można to zrobić także godzinę wcześniej), następnie odcedzam je.
Wszystkie składniki umieszczam teraz w misie blendera i miksuję na gładką, jednolitą masę (patrz zdjęcie poniżej). 
Dno tortownicy o wielkości ok. 20 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto, dokładnie równam. W tym momencie można na wierzchu ułożyć owoce lub orzechy (nie więcej niż garść) i lekko je docisnąć. Brownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę przez ok. 30 minut w funkcji grzanie góra-dół. Po upieczeniu wyjmuję i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, przed podaniem posypuję cukrem pudrem lub podaję z ulubionymi owocami, musem owocowym lub z czym dusza zapragnie :) Brownie najlepiej przechowywać w lodówce, najlepiej kroi się lekko schłodzone. Smacznego!
Wszystkie składniki umieszczone w misie Tefala Cuisine Companion

Masa po zmiksowaniu powinna mieć gęstą i jednolitą konsystencję

Brownie przed włożeniem do piekarnika można dodatkowo udekorować owocami




Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz