Sałatka z makaronem i kurczakiem

Cześć! Dziś mam dla Was przepis na absolutnie przepyszną sałatkę z makaronem ryżowym i kurczakiem. Na podstawie blogowych statystyk wiem, że to właśnie między innymi sałatki na Tysia Gotuje cieszą się największą popularnością. Na stronie znajdziecie mnóstwo przepisów zarówno na lekkie, dietetyczne sałatki, takie które można zabrać ze sobą np. do pracy w ramach drugiego śniadania jak i takie bardziej konkretne, przygotowane na bazie majonezu, które idealnie odnajdą się na imprezowym stole czy też będą smaczną i pożywną przekąską w ciągu dnia. Moja dzisiejsza propozycja zdecydowanie należy do tej drugiej wymienionej grupy. Znajdziecie tutaj świeże warzywa - papryka, ogórek i koperek, dzięki którym sałatka jest przyjemnie chrupiąca. Kurczak i makaron ryżowy sprawiają natomiast, że jest również bardzo sycąca. Jeżeli chodzi o mięso możecie je przed usmażeniem doprawić ulubionymi przyprawami, chociaż poniżej znajdziecie moje propozycje. W lżejszej wersji filet z kurczaka przed dodaniem do sałatki można także ugotować np. na parze. Polecam także sałatkę meksykańską, żółtą sałatkę (czosnkowa z kukurydzą i ananasem) oraz brokułową z fetą i prażonym słonecznikiem

Inspiracja
Składniki:

250 g makaronu ryżowego (ewentualnie inny drobny makaron np. kolanka albo gwiazdki)
400 g piersi z kurczaka + przyprawy np. kebab-gyros, słodka czerwona papryka, pieprz, sól, 
1 puszka kukurydzy
1 duża czerwona papryka
1 duży świeży ogórek 
1/2 pęczka koperku drobno posiekanego
1-2 ząbki czosnku
pieprz, sól do smaku
2 czubate łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego 

Makaron gotuję w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu, odcedzam, przelewam zimną wodą i pozostawiam do ostygnięcia. Pierś z kurczaka kroję w drobną kostkę, przyprószam ulubionymi przyprawami (u mnie zazwyczaj czerwona słodka papryka, pieprz, sól) i smażę na rozgrzanej patelni, aż mięso delikatnie się przyrumieni, następnie przekładam je na talerz, aby przestygło. Kukurydzę odsączam z zalewy, paprykę oraz ogórka kroję w drobną kostkę (pozostawiam ogórka wraz ze skórką dla lepszego efektu kolorystycznego). Wszystkie składniki przekładam do dużej miski, dodaję przyprawy do smaku, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekany koperek, na koniec dodaję majonez oraz jogurt naturalny, całość dokładnie ze sobą mieszam.
Sałatkę wstawiam na 30 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły. Na drugi dzień smakuje najlepiej :) Smacznego!


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz