Kasza jaglana z brokułem i marchewką

Zdrowe i pożywne danie z kaszą jaglaną i brokułem to propozycja na szybki obiad czy też lekką kolację. Kasza jaglana jest bardzo wartościowa, dobrze jest spożywać ją przynajmniej raz w tygodniu. Na blogu znajdziecie bogaty wybór podania kaszy jaglanej zarówno na śniadanie w wersji na słodko czy też tak jak dziś bardziej wytrawnie. Osobiście polecam Wam przepisy na kaszę jaglaną z suszonymi pomidorami i bazylią, sałatkę z kaszy jaglanej z rukoli i pomarańczy, cukinię faszerowaną kaszą jaglaną czy też pieczeń mięsną z kaszą jaglaną.

Składniki:
na 2 porcje

150 g suchej kaszy jaglanej
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 średniej wielkości marchewki
1 mały brokuł
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
pieprz, sól do smaku
oliwa z oliwek dobrej jakości
posiekana natka pietruszki
pestki dyni do ozdoby

Kaszę jaglaną gotuję na sypko według wskazówek na opakowaniu. Brokuła dzielę na małe różyczki, gotuję al dente w niewielkiej ilości osolonej wody albo na parze, następnie odcedzam, przelewam zimną wodą i pozostawiam do ostygnięcia. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, szklę cebulę pokrojoną w drobną kostkę, następnie dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę podsmażam i dokładam marchew pokrojoną w niewielką kostkę. Całość podlewam odrobiną wody (ok. 1/4 szklanki) i duszę pod przykryciem do momentu, aż marchew będzie miękka. W kolejnym kroku do warzyw dodaję ugotowaną na sypko kaszę, różyczki brokuła oraz skórkę otartą z cytryny, całość mieszam, przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec skrapiam danie sokiem z cytryny, i niewielką ilością oliwy z oliwek. Jeszcze raz delikatnie mieszam, przekładam do miseczek i od razu podaję posypane posiekaną natką pietruszki i pestkami dyni. Smacznego :)

Moje uwagi:
Danie w trakcie przygotowania możecie doprawić ulubionymi przyprawami, świetnie sprawdzą się tutaj świeże zioła czy też smakowa oliwa z oliwek. Przed podaniem ciepłą kaszę można posypać również startym serem żółtym lub serem typu feta itp. dodatek sera bardzo przyjemnie wpłynie na smak całości. 


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz