Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i warzywami

Sezon na polskie cukinie w pełni, zapewne wiele osób ma jej sporo na działce. Warzywo to można wykorzystać na wiele sposobów, świetnym pomysłem jest przygotowanie ulubionego nadzienia wraz z którym zapieczemy cukinię w piekarniku i podamy na obiad lub lekką kolację. Dziś proponuję wersję wegetariańską, pyszną i zdrową z kasza jaglaną, warzywami oraz serem żółtym. Danie jest bardzo proste do zrobienia i smakuje wybornie. Tak naprawdę możemy tutaj wykorzystać to co akurat mamy pod ręką, ulubione warzywa, przyprawy itp. Resztę wskazówek znajdziecie w przepisie poniżej.

Składniki:
2 porcje/1 średniej wielkości cukinia

1 średniej wielkości cukinia
1/2 szklanki kaszy jaglanej+1 i 1/3 szklanki wody do ugotowania
1/2 czerwonej papryki
6-8 pieczarek
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1/2 puszki pomidorów
2 łyżki startego sera żółtego
1 łyżka oleju roślinnego/oliwy z oliwek
natka pietruszki dla ozdoby 
przyprawy:
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta chili lub pieprzu kajeńskiego dla zaostrzenia smaku


Kaszę jaglaną przelewam wrzątkiem, przekładam do rondla i zalewam zimną wodą. 
Dodaję szczyptę soli i gotuję ją do miękkości oraz całkowitego wchłonięcia płynu, pozostawiam do ostygnięcia.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C.
Cukinię kroję wzdłuż na pół, łyżeczką skrobię nasiona, które wyrzucam oraz część miąższu, który zachowuję do farszu. Najlepiej zrobić większe wgłębienie, aby zmieściło się jak najwięcej farszu. Równocześnie należy uważać, aby nie uszkodzić warzywa. Cukinię delikatnie przyprószam solą oraz pieprzem, układam stabilnie na blaszce wyłożonej folia aluminiową, wstawiam do nagrzanego piekarnika i zapiekam ok. 10-12 minut.

W tym czasie przygotowuję farsz. Cebulę kroję w kostkę, pieczarki myję, oczyszczam i kroję w plasterki. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i szklę cebulę, następnie dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz pieczarki. Całość duszę, aż pieczarki zmiękną i odparuje z nich nadmiar wody. Następnie dodaję pokrojoną w drobną kostkę paprykę, pokrojony farsz z cukinii i pomidory z puszki. Całość mieszam, przyprawiam solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami, duszę kilka minut, aż warzywa będą miękkie, a sos zgęstnieje. Całkowity nadmiar płynu powinien odparować, a farsz musi być dość gęsty i zwarty. Na koniec doprawiam go jeszcze, aby smak mi odpowiadał. Do farszu dodaję kasze jaglaną, mieszam dokładnie.

Cukinię wyciągam z piekarnika i łyżką nakładam farsz "z górką", dociskam go dokładnie, następnie umieszczam stabilnie na blaszce i ponownie wstawiam do nagrzanego piekarnika, gdzie zapiekam całość ok. 15 minut. Po upływie czasu wyciągam cukinię, posypuję ją startym żółtym serem oraz przyprószam ziołami prowansalskimi. Zapiekam jeszcze przez 10-15 minut, a tak naprawdę do czasu kiedy cukinia będzie odpowiadała Nam swoją miękkością. Ja wolę taką bardzo miękką.

Gotową cukinię przekładam na talerze, ozdabiam natką pietruszki i podaję.
Najlepiej moim zdaniem smakuje polana sosem pomidorowym albo ketchupem.

Moje uwagi:
Ilość farszu zależy od wielkości cukinii, jeżeli zostanie Wam trochę nadzienia naprawdę świetnie smakuje z kaszą jaglaną jedzony jako osobne danie.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz