Hummus

Hummus to pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej, przygotowywana jest z ciecierzycy, czosnku i sezamu. Do jej zrobienia niezbędna jest pasta tahini, którą możecie kupić w wielu sklepach albo przygotować samemu w domu. Przepis na domowe tahini zamieszczałam na blogu wczoraj, wystarczy kliknąć tutaj. Hummus jest zdrowy, bardzo łatwy do zrobienia i totalnie uzależniający. Kto raz go przygotuje, doprawi odpowiednio pod swój smak i skosztuje na pewno będzie często powracał do przepisu, który warto modyfikować w celu zdobycia nowych smakowych horyzontów. Z czym podawać hummus? Kombinacji jest naprawdę wiele. Świetnie smakuje zarówno z ciemnym pieczywem, z chlebkiem naan czy pitą. Doskonale sprawdza się jako dip do świeżych warzyw czy nachosów. Można ja przygotować w większej ilości i przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku.


Składniki:

1 szklanka suchej ciecierzycy
1/3 szklanki pasty tahini (przepis TUTAJ)
ok. 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody
sok z 1/2 cytryny
2-3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
pieprz, sól
dodatkowo:
kilka łyżek oliwy z oliwek/oleju roślinnego
posiekana natka pietruszki
czerwona słodka papryka 


Ciecierzycę moczę przez noc w dużej ilości zimnej wody, następnie płuczę ją, zalewam ponownie dużą ilością zimnej wody i gotuję do miękkości. Zazwyczaj trwa to ok. 60-90 minut. Cieciórkę solę do smaku dopiero pod koniec gotowania, następnie odcedzam ją i pozostawiam do ostygnięcia.

Ciecierzycę przekładam do blendera kielichowego, dodaję tahinę, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Miksuję całość, stopniowo dolewając wodę. Ważne jest, aby robić to stopniowo gdyż ilość wody wyznacza Nam konsystencję pasty. Na koniec doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz kuminem. Całość miksuję bardzo dokładnie na gładko, w razie potrzeby dodaję cały czas niewielką ilość wody. Gotowy hummus przekłam do miseczki, dekoruję dużą ilością oliwy, natką pietruszki i czerwoną słodką papryką. Podaję ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki, nachosami albo ciemnym pieczywem. Hummus można przełożyć także do słoiczka, skropić solidnie oliwą i przechowywać w lodówce do kilku dni.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz