Tahini

Tahini to nic innego jak domowa pasta sezamowa, jest dostępna w dużej ilości sklepów jednak przygotowanie jej w zaciszu domowym jest bardzo proste. Potrzebny Nam będzie dobry blender, ziarno sezamu i odrobina wytrwałości :) Tahini jest niezastąpionym dodatkiem do hummusu na który przepis na blogu znaleźć będzie można już jutro. Jest to także doskonała pasta wegańska, którą możemy jeść z ulubionym pieczywem. 

Składniki:

1 szklanka ziaren sezamu
1-2 łyżki oleju sezamowego lub innego oleju roślinnego


Ziarno sezamu prażę na rozgrzanej teflonowej patelni. Robię to na maksymalnie najmniejszym ogniu, często mieszam, aby całość się nie przypaliła. Kiedy ziarno przyrumieni się, a cały dom wypełni zapach prażonego sezamu przekładam go na talerz i pozostawiam do ostygnięcia.

Sezam przekładam do blendera kielichowego i stopniowo miksuję do uzyskania jednolitej pasty, na początku będzie to szło bardzo opornie, można wtedy dodać odrobinę oleju. Po 3-4 minutach tahini powinno być gotowe. Im dłużej będziemy całość miksować tym pasta będzie bardziej gładka i aksamitna. Gotowe tahini przekładam do słoiczka, przechowuję w lodówce do kilku tygodni i zużywam na bieżące potrzeby.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz