Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu to dobry pomysł na zdrowszą przekąskę na wieczór filmowy lub wtedy kiedy mamy ochotę coś pochrupać. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a mamy tę świadomość, ze jemy coś zdrowego i lekkiego. Jak smakują? Nie potrafię tego do niczego porównać, polecam zrobić i ocenić samemu ;)

Składniki:

ok. 300 g jarmużu
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej

inne ulubione przyprawy np.
czosnek granulowany, zioła suszone, czerwona słodka papryka


Jarmuż myję, osuszam i usuwam twarde łodygi.
Blachę wykładam papierem do pieczenia i układam na niego dobrze osuszony jarmuż (to ważne, aby nie był mokry) skrapiam go minimalną ilością oliwy z oliwek (im mniej, tym lepiej) i delikatnie mieszam można to zrobić czystymi dłońmi. Najlepiej gdyby kawałki jarmużu nie nachodziły na siebie za bardzo tylko leżały w lekkich odstępach. Na koniec przyprószam jarmuż sporą ilością soli morskiej oraz cynamonem. Ja wybieram zazwyczaj tylko taką kombinację przypraw, ale można użyć swoich ulubionych. Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piekę przez ok. 10-12 minut, chipsy w między czasie mieszam i pilnuję, aby się nie przypaliły, ale jednocześnie były chrupiące. Podaję od razu po przygotowaniu.
 


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz