Kasza jaglana z bananem

Kasza jaglana z bananem pojawia się u Nas zazwyczaj na śniadanie. Delikatna, przygotowana na słodko, nie potrzebuje zbyt wielu dodatków, aby dać mi energię na cały poranek i wprawić w dobry humor. Od kilku miesięcy kiedy karmię drugiego Synka, omijam szerokim łukiem mleko krowie dlatego w przepisach często pojawia się mleko roślinne. Wy możecie naturalnie użyć tego zwykłego :) chociaż mi najbardziej smakuje kasza jaglana ugotowana z dodatkiem mleka ryżowego. 
Składniki:
na 1 porcję

1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 szklanka wody 
1/2 szklanki mleka roślinnego + dodatkowe 1/2 szklanki po ugotowaniu
1/2 łyżeczki masła
szczypta soli
2 dojrzałe banany
1/2 łyżeczki ksylitolu
cynamon 

Kaszę jaglaną przekładam na sitko z drobnymi oczkami, przepłukuję pod zimną, bieżącą wodą, a następnie przelewam wrzątkiem (w celu pozbycia się goryczy). Przekładam ją do garnka, dodaję wodę, mleko, szczyptę soli oraz masło, całość na małym gazie doprowadzam do zagotowania i pod przykryciem gotuję ok. 12-15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. W między czasie banany kroję na plastry. Kiedy kasza będzie ugotowana na sypko wyłączam grzanie, dodaję do niej ksylitol, szczyptę cynamonu oraz kilka plastrów banana, dolewam także mleko i całość mieszam (lubię kiedy moja jaglanka ma taką papkowatą konsystencję). Kaszę przekładam do miseczki, ozdabiam pozostałymi bananami oraz ulubionymi nasionami. Podaję na ciepło od razu po przygotowaniu. 


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz