Dwukolorowe ciasto z jabłkami

Pyszne, błyskawiczne w przygotowaniu i bardzo wilgotne dwukolorowe ciasto z jabłkami, które doskonale smakuje do popołudniowej kawy, a przy tym świetnie prezentuje się na stole. Ciasto można także przygotować z innymi owocami, bardzo dobrze odnajdą się tutaj brzoskwinie, morele, borówki czy też truskawki.


INSPIRACJA 
Składniki:
na formę 25 cm x 25 cm

4 jaja
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
2-3 duże jabłka

Jaja wbijam do miski i wraz z cukrem oraz cukrem z prawdziwą wanilią ubijam na jasną, puszystą masę. Kiedy masa będzie dobrze utarta dodaję mąkę z proszkiem (przesiane uprzednio przez sito)
na przemian z mlekiem. Ucieram do połączenia się składników, na koniec wąskim strumieniem wlewam olej, jeszcze chwilę miksuję. Blachę wykładam papierem do pieczenia i wylewam połowę masy, do drugiej połowy dodaję kakao, łącze składniki i przelewam na jasną masę.
Na wierzch ciasta układam jabłka (obrane ze skórki i pokrojone w mniejsze kawałki, np. kostka, plastry), owoce delikatnie wbijam palcem w kakaową masę. 
Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę przez ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka. Czas będzie się nieznacznie różnił w zależności od wielkości użytej formy.
Po upieczeniu ciasto pozostawiam do ostygnięcia, przed podaniem dekoruję cukrem pudrem, lukrem albo ulubioną polewą. Przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej choć zazwyczaj ciasto znika u Nas kilka godzin po upieczeniu ;)



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz