Grzanki z awokado i pomidorkami koktajlowymi

Grzanki z awokado i pomidorkami koktajlowymi to pomysł na smaczne, zdrowe i kolorowe śniadanie. Jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, jednak ja zazwyczaj serwuję je w leniwe weekendowe poranki. Takie śniadanie wprawia Nas zazwyczaj w dobry humor, jest idealne na tę porę roku, kiedy za oknem mamy coraz wyższe temperatury. Jeżeli masz ochotę na inne szybkie, smaczne i zdrowe śniadania może zainteresują Cię poniższe przepisy na:


Składniki:
na 3-4 grzanki

1 duże, bardzo dojrzałe awokado 
1 mały ząbek czosnku
sok z połowy cytryny (ew. limonki)
sól 
świeżo mielony czarny pieprz
pomidorki koktajlowe
świeża bazylia
kilka kromek ciemnego pieczywa (u mnie żytnie na zakwasie)
oliwa


Awokado obieram, pozbawiam pestki, miąższ przekładam do miseczki i rozgniatam widelcem. Doprawiam do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, dodaję także sok z połowy cytryny, ząbek przeciśnięty przez praskę i odrobinę oliwy, wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszam. 

Kromki chleba skrapiam oliwą i opiekam na suchej patelni lub w tosterze. Pieczywo nacieram pastą z awokado, układam połówki pomidorków koktajlowych, ozdabiam świeżą bazylią i od razu podaję. 


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz