Jajecznica ze szparagami

Sezon na szparagi zaczyna się na dobre, a ja z racji tego, że bardzo je lubię zaczynam namiętnie eksperymentować w kuchni i dodaję je do wszystkiego ;) ostatnio zrobiłam nawet deser ze szparagami i sałatkę na słodko, ale o tym innym razem. Dziś zapraszam na jajecznicę, klasyczne śniadanie, które większość z Nas przygotowuje w weekend. Aby jajecznica była kolorowa, treściwa i wartościowa można do niej dodać ulubione warzywa, w sezonie polecam szparagi, które świetnie smakują połączone z jajkiem. Całość przygotowuje się bardzo szybko, a najlepiej smakuje z pomidorem i kromką świeżego pieczywa.


Składniki:
na 2 porcje

4-6 jaj
1 średnia cebula
6-8 zielonych szparagów
sól do smaku
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka masła


Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końcówki i kroję na 2-3 cm kawałki.
Na patelni rozgrzewam masło i obsmażam na nim 2-3 minuty szparagi, następnie dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę i jeszcze chwilę duszę całość razem.
Na koniec wbijam jaja, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i czekam, aż się zetną.
Jajecznicę podaję od razu po zrobieniu np. z pomidorkami koktajlowymi i świeżym pieczywem.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz