Ananas w cieście naleśnikowym

Smaczna i łatwa w przygotowaniu propozycja na śniadanie, obiad albo deser. 
Ananas w cieście naleśnikowym jest dość słodki, ale je się go z wielką przyjemnością.
Bardzo fajny pomysł na posiłek dla dziecka, myślę jednak, że dorosłym także posmakuje :)

Takie ananasowe placuszki bardzo często przygotowuję wtedy kiedy zostanie mi w lodówce otwarta puszka ananasów, np. po przygotowaniu jakiejś sałatki.


Składniki:

1 puszka ananasów w plastrach
1 jajo
1/2 szklanki szklanki mleka
1/2 szklanki soku z puszki ananasów
1, 5 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania


Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia.
Jajo roztrzepuję, dodaję do niego sok z ananasów oraz mleko, mieszam. Suche składniki dodaję do mokrych i mieszam rózgą, aby ciasto miało jednolitą konsystencję. 
Plastry ananasa zanurzam w gęstym cieście i smażę na rozgrzanym oleju z obydwu stron, aż będą złociste, Odsączam je na ręczniczku papierowym, posypuję cukrem pudrem i podaję.

Moje uwagi:

Ciasto powinno mieć zdecydowanie gęstszą konsystencję niż ciasto na naleśniki (w razie potrzeby należy dodać 1-2 łyżkę mąki więcej).

Takie placuszki ananasowe bardzo fajnie smakują także na zimno, można je zabrać ze sobą np.
na wynos jako przekąskę.



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz