Ciasto z rabarbarem i kruszonką

W ten weekend podczas wizyty w zaprzyjaźnionym, osiedlowym warzywniaku udało mi się dostać piękny rabarbar! Nie byłabym sobą gdybym od razu nie zdecydowała się upiec ciasta z jego dodatkiem. Postanowiłam wykorzystać niezawodny przepis na ciasto na maślance, które na blogu pojawiało się już nie raz tylko w wersji z innymi owocami.

Ciasto robi się błyskawicznie, pięknie wyrasta, a dużym jego plusem jest to, że długo zachowuje swoją wilgoć. Należy tylko uważać, aby nie przesadzić z ilością rabarbaru, ale wszystkie wskazówki na ten temat znajdziecie w przepisie poniżej.

Za nami piękny, słoneczny weekend, a przed Nami sezon na wszystkie warzywa i owoce, które uwielbiam :) Nawet nie wiecie jaką sprawia mi to radość!

Jeżeli lubicie ciasta z rabarbarem polecam jeszcze ten przepis na ciasto z budyniem i rabarbarem


Składniki:

na tortownicę o dużej średnicy ok. 28 cm
lub formę ok. 25 cm x 35 cm

na ciasto:
3 jaja 
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru 
1 szklanka maślanki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 300 g rabarbaru (u mnie 5 długich łodyg)

na kruszonkę:
100 g mąki
70 g masła
50 g cukru


Zaczynam od przygotowania kruszonki.
 Mąkę mieszam z cukrem, dodaję zimne, pokrojone w drobną kostkę masło i siekam całość nożem, aż do połączenia się składników.
Kiedy kostki masła będą oblepione mąką i cukrem zaczynam wyrabiać kruszonkę ręcznie, energicznym ruchem palców, aż do otrzymania małych grudek.
Gotową kruszonka przekładam do miski i wstawiam do lodówki, trzymam ją tam do czasu, aż będzie
potrzebna do użycia.

Rabarbar obieram, myję, osuszam i kroję w 2-3 cm kawałki.

Jaja ubijam wraz z cukrem na puszystą masę, wąskim strumieniem dodaję maślankę oraz olej, miksuję 2-3 minuty. 
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewam przez sito, dodaję do pozostałych składników i miksuję na gęstą, jednolitą masę.
Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję.
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję masłem i posypuję mąką. Masę przekładam i wyrównuję, na wierzchu układam pokrojony rabarbar i posypuję go kruszonką.
  Całość wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piekę przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.

 Po upieczeniu ciasto pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, następnie według uznania posypuję cukrem pudrem lub polewam lukrem.
Przechowuję pod przykryciem.

Moje uwagi:

Rabarbar powinien być ułożony jako pojedyncza warstwa na całym cieście, należy uważać, aby nie przesadzić z jego ilością.

Ciasto świetnie smakuje na drugi dzień, długo zachowuje swoją wilgoć.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz