W ten weekend podczas wizyty w zaprzyjaźnionym, osiedlowym warzywniaku udało mi się dostać piękny rabarbar! Nie byłabym sobą gdybym od razu nie zdecydowała się upiec ciasta z jego dodatkiem. Postanowiłam wykorzystać niezawodny przepis na ciasto na maślance, które na blogu pojawiało się już nie raz tylko w wersji z innymi owocami.
Ciasto robi się błyskawicznie, pięknie wyrasta, a dużym jego plusem jest to, że długo zachowuje swoją wilgoć. Należy tylko uważać, aby nie przesadzić z ilością rabarbaru, ale wszystkie wskazówki na ten temat znajdziecie w przepisie poniżej.
Za nami piękny, słoneczny weekend, a przed Nami sezon na wszystkie warzywa i owoce, które uwielbiam :) Nawet nie wiecie jaką sprawia mi to radość!
Jeżeli lubicie ciasta z rabarbarem polecam jeszcze ten przepis na ciasto z budyniem i rabarbarem
Składniki:
na tortownicę o dużej średnicy ok. 28 cm
lub formę ok. 25 cm x 35 cm
na ciasto:
3 jaja
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 300 g rabarbaru (u mnie 5 długich łodyg)
na kruszonkę:
100 g mąki
70 g masła
50 g cukru
Zaczynam od przygotowania kruszonki.
Mąkę mieszam z cukrem, dodaję zimne, pokrojone w drobną kostkę masło i siekam całość nożem, aż do połączenia się składników.
Kiedy kostki masła będą oblepione mąką i cukrem zaczynam wyrabiać kruszonkę ręcznie, energicznym ruchem palców, aż do otrzymania małych grudek.
Gotową kruszonka przekładam do miski i wstawiam do lodówki, trzymam ją tam do czasu, aż będziepotrzebna do użycia.
Rabarbar obieram, myję, osuszam i kroję w 2-3 cm kawałki.
Jaja ubijam wraz z cukrem na puszystą masę, wąskim strumieniem dodaję maślankę oraz olej, miksuję 2-3 minuty.
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewam przez sito, dodaję do pozostałych składników i miksuję na gęstą, jednolitą masę.
Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję.
Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję.
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję masłem i posypuję mąką. Masę przekładam i wyrównuję, na wierzchu układam pokrojony rabarbar i posypuję go kruszonką.
Całość wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piekę przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, następnie według uznania posypuję cukrem pudrem lub polewam lukrem.
Przechowuję pod przykryciem.
Moje uwagi:
Rabarbar powinien być ułożony jako pojedyncza warstwa na całym cieście, należy uważać, aby nie przesadzić z jego ilością.
Ciasto świetnie smakuje na drugi dzień, długo zachowuje swoją wilgoć.
Przechowuję pod przykryciem.
Moje uwagi:
Rabarbar powinien być ułożony jako pojedyncza warstwa na całym cieście, należy uważać, aby nie przesadzić z jego ilością.
Ciasto świetnie smakuje na drugi dzień, długo zachowuje swoją wilgoć.
0 comments:
Prześlij komentarz