Mizeria z ogórków i śmietany

W sezonie wiosenno - letnim bardzo często przygotowuję mizerię, jak dla Nas jest to jeden z najlepszych dodatków do dań głównych. Najczęściej serwuję mizerię do ziemniaków i kotletów schabowych albo do jajka sadzonego. Zdecydowanie najlepiej smakuje w tych ciepłych miesiącach. Zapewne każdy ma swój sposób na mizerię, ja dziś prezentuję wersję najprostszą.
A Wy lubicie mizerię, często ją przyrządzacie?

Polecam wypróbować także przepis na mizerię z ogórków kiszonych.

Składniki:

 2 ogórki (ok. 500 g)
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
szczypta pieprzu


Ogórki myję, obieram ze skórki i kroję na cienkie plasterki.
Do salaterki dodaję ogórki, śmietanę, cukier oraz przyprawy do smaku, całość mieszam, przed podaniem wstawiam do lodówki na 15-30 minut. 
Najczęściej serwuję mizerię jako dodatek do ziemniaków i kotletów albo jajka sadzonego.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz