Lekka sałatka, idealna na wiosenne dni.
Jest kolorowa, nie tylko świetnie smakuje, ale także cieszy oko.
Połączenie słodkich truskawek, świeżych liści szpinaku oraz szparagów to prawdziwa gratka dla osób, które uwielbiają warzywa i owoce. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia zachęcam Was do tego gorąco :)
Składniki:
na 2 porcje
200 g świeżego szpinaku
100 g truskawek
10 zielonych szparagów
garść płatków migdałów
sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka octu balsamicznego
szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
Liście szpinaku myję i osuszam, truskawki szypułkuję i kroję w plastry.
Płatki migdałów podprażam na rozgrzanej patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.
Często mieszam, aby się nie przypaliły. Kiedy będą złociste, przekładam je na talerz.
Szparagi kroję w 3-4 cm kawałki. W garnku zagotowuję wodę, solę ją do smaku wody morskiej i gotuję w niej szparagi ok. 4 minuty, później dodaję główki, bo są bardziej delikatne, kontynuuje gotowanie jeszcze 2-3 minuty.
Kiedy szparagi będą miękkie odcedzam je i pozostawiam do ostygnięcia.
Na talerzach układam szpinak, na to truskawki i szparagi, całość posypuję płatkami migdałów.
W słoiczku mieszam składniki na sos, polew nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem.
Smacznego!
0 comments:
Prześlij komentarz