Kilka dni temu kupiłam pierwsze w tym roku szparagi!
Niosłam je dumnie do domu jak najpiękniejszy bukiet kwiatów :) wyglądały naprawdę cudownie.
Bardzo, ale to bardzo lubię szparagi. Po raz pierwszy spróbowałam ich dość późno, było to jakieś dwa albo trzy lata temu, jednak od razu się zakochałam! Nie mam swojej ulubionej wersji dania ze szparagami, chociaż po przygotowaniu wczorajszego obiadu mogę zmienić zdanie. Makaron ze szparagami w śmietanowym sosie z serem gorgonzola jest naprawdę pyszny. Jeżeli tak jak ja lubicie szparagi i sery pleśniowe to danie na pewno sprosta Waszym oczekiwaniom. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, a przy tym dość sycące. Prezentuję Wam wersję bezmięsną, ale jeżeli chcecie możecie dodać tutaj szynkę parmeńską albo np. kurczaka.
I wiecie co? jestem szczęśliwa ponieważ zaczyna się naprawdę cudowny czas. Przed nami sezon na szparagi, rabarbar, botwinkę i truskawki...rozmarzyłam się!
Jeżeli dopiero zaczynacie swoją przygodę w kuchni ze szparagami polecam Wam najprostszy przepis na szparagi z masełkiem i bułką tarta, który znajdziecie TUTAJ
Składniki:
na 2 porcje
300 g makaronu u nas pełnoziarniste spaghetti
100 g sera gorgonzola
ok. 10 zielonych szparagów
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%
1/3 szklanki śmietany kremówki 30% ew. mleka
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
szczypta soli
1-2 łyżki masła
Szparagi myję, osuszam i odrywam zdrewniałe końcówki, jeżeli jest potrzeba delikatnie je obieram.
Szparagi kroję na 2-3 cm kawałki.
W garnku zagotowuję wodę i gotuję makaron al dente według przepisu na opakowaniu. Na patelni roztapiam masło, dodaję pokrojone szparagi, smażę je chwilę i po 2-3 minutach dorzucam główki, ponieważ są delikatniejsze, następnie dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę i całość smażę jeszcze 1-2 minuty. Kiedy szparagi zmiękną wlewam obydwie śmietanki i dodaję pokruszony ser. Całość trzymam na niewielki ogniu do momentu, aż ser się rozpuści i powstanie jednolity sos.
(W razie potrzeby dodaję jeszcze trochę śmietany lub mleka).
(W razie potrzeby dodaję jeszcze trochę śmietany lub mleka).
Na koniec doprawiam sos do smaku szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.
Odcedzam ugotowany makaron, przekładam go na talerze, polewam przygotowanym sosem i od razu podaję.
Moje uwagi:
Do przygotowania dania możemy użyć ulubionego makaronu, świetnie sprawdzą się tutaj rurki, kokardki lub tagliatelle.
Z ilością soli nie należy przesadzać ponieważ ser gorgonzola jest dość słony sam w sobie.
Ilość śmietany/mleka należy regulować według własnych preferencji tak, aby odpowiadała nam konsystencja sosu.
Ilość śmietany/mleka należy regulować według własnych preferencji tak, aby odpowiadała nam konsystencja sosu.
0 comments:
Prześlij komentarz