Surówka z jabłka, marchewki i czerwonej cebuli

Szybka, tania i łatwa w przygotowaniu, tak w kilku słowach można powiedzieć o dzisiejszej surówce.
Z połączenia kilku prostych składników wychodzi bardzo smaczna surówka, która urzeka swoją prostotą. Bardzo fajnie pasuje do większości dań mięsnych, kotletów, ryby czy gulaszu.

Jeżeli wolicie takie bardziej zwarte surówki można zamiast oliwy dodać tu majonez czy śmietanę.
Ilość składników należy proporcjonalnie zwiększać w zależności od tego na ile porcji chcemy przygotować surówkę.

Składniki:
na 2-3 porcje

2 średnie marchewki
2 średnie jabłka
1 średnia czerwona cebula
świeżo mielony pieprz
szczypta soli
1/2 - 1 łyżeczka cukru
2-3 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka soku z cytryny


Warzywa oraz jabłka obieram, myję i osuszam. 
Jabłka oraz marchew ścieram na grubych oczkach tarki, cebulę kroję w drobną kostkę.
(Jabłka po starciu skrapiam sokiem z cytryny, aby nie ściemniały).

Wszystkie składniki przekładam do salaterki, dodaję przyprawy do smaku i płaską łyżeczkę cukru, całość skrapiam jeszcze oliwą, pozostaje tylko dokładne wymieszanie całości i schłodzenie surówki przed podaniem w lodówce, smacznego!

Moje porady:

Jeżeli wolicie takie bardziej zwarte surówki można zamiast oliwy dodać tu majonez czy śmietanę.
Ilość składników należy proporcjonalnie zwiększać w zależności od tego na ile porcji chcemy przygotować surówkę.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz