Zupa gulaszowa

Najlepsza zupa gulaszowa. Sprawdzony przepis, który pamiętam jeszcze z rodzinnego domu. Moja mama robiła zupę gulaszową zawsze w ogromnym garnku, z podwójnej ilości składników. Dzisiaj ja robię ją u siebie. Jest doskonała na wszelkiego rodzaju imprezy domowe, spotkania z najbliższymi. Oczywiście sprawdzi się również na codzienny obiad. Do zrobienia tej zupy wykorzystuję dobrej jakości wołowinę, w takim wydaniu smakuje Nam najbardziej. Możecie zamiast wołowiny wykorzystać wieprzowinę, np. karczek lub łopatkę. 
Zupa gulaszowa jest sycąca, aromatyczna, treściwa. To super smaczna i popularna zupa. U Nas w domu robi się ją od wielu lat, najczęściej na Sylwestra oraz spotkanie ze znajomymi. Można ją ugotować dzień wcześniej, a następnie tylko podgrzać. Gwarantuję Wam, że z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej :)
Polecam z całego serducha ten prosty i sprawdzony przepis na cudowną zupę gulaszową!


Składniki:
ok. 3 - 4 litry zupy /10 - 12 porcji/

Zupę polecam ugotować w dużym garnku, o pojemności min. 5 litrów

700 g mięsa u mnie wołowina, ale może być także wieprzowina, np. karczek lub łopatka
600 g ziemniaków 
2 średniej wielkości marchewki 
1 duża cebula lub 1 biała część pora
2 ząbki czosnku
1 duża czerwona papryka
2 puszki krojonych pomidorów (łącznie ok. 700 g)
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
ok. 2 litry wody
3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

przyprawy:
3 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1 łyżeczka czerwonej wędzonej papryki
1/2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki
1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
1 łyżeczka soli
świeżo mielony czarny pieprz do smaku

do podania: świeże pieczywo, natka pietruszki do dekoracji

1. Mięso umyj, osusz, pokrój w mniejsze kawałki. U mnie dość mała kostka lub paseczki. Pora posiekaj w talarki, marchewkę obierz i pokrój w talarki.
2. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej, dodaj mięso. Na dużej mocy palnika podsmaż mięso przez 3 - 4 minuty, często mieszając. Następnie dodaj marchewkę oraz pora. Całość przesmaż przez 2 - 3 minuty. W kolejnym kroku dodaj czerwoną wędzoną paprykę, kumin oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Często mieszając przesmaż mięso, z warzywami i przyprawami jeszcze przez minutę. 
3. Do garnka dodaj wodę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Pod przykryciem doprowadź całość do zagotowania i gotuj ok. 30 - 45 minut lub do miękkości mięsa. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w mniejszą kostkę. Paprykę pozbaw gniazda nasiennego, a następnie pokrój w drobne paseczki. 
4. Kiedy mięso będzie miękkie dodaj do zupy ziemniaki, paprykę oraz solidną szczyptę soli. Gotuj ok. 15 - 20 minut. Na koniec dodaj do zupy krojone pomidory z puszki, pozostałe przyprawy i sól do smaku. Całość wymieszaj i gotuj pod przykryciem jeszcze kilka minut. 
5. Jeżeli jest taka potrzeba w trakcie gotowania uzupełnij ilość wody w zupie. Po ugotowaniu dodaj do zupy posiekaną natkę pietruszki i pozostaw na kilka minut pod przykryciem, aby smaki przegryzły się. Zupa świetnie smakuje odgrzana na drugi dzień, najlepiej z kromką świeżego pieczywa.

Smacznego :)






Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Publikowanie komentarza