Sernik Izaura

Izaura - przepyszny sernik z ciemnym ciastem i delikatną masą serową. To bardzo smaczne i efektowne ciasto, połączenie sernika i murzynka w jednym. Gorąco polecam Wam ten przepis Kochani. Jeżeli wydaje Wam się, że ciasto jest trudne do przygotowanie, to zerknijcie na poniższy przepis oraz moje porady. Przygotowałam dla Was dużo zdjęć z poszczególnych etapów przygotowania, krok po kroku, aby maksymalnie ułatwić Wam przygotowanie sernika Izaura. Poniższe proporcje są na dużą blachę, w związku z tym rekomenduję to ciasto na wszelkie rodzinne spotkania oraz Święta. Sernik wykończony jest polewą czekoladową, co tylko dodaje mu uroku. Wygląda cudownie i kroi się wspaniale. Gwarantuję Wam, że Wasi goście będą zachwyceni tym ciastem. Izaura długo zachowuje swoją świeżość. To ciasto, które z każdym dniem smakuje coraz lepiej i pozostaje wilgotne do 3 - 4 dni. Zapraszam Was na przepis :)




Składniki:
na dużą blachę ok. 25 cm x 35 xm
20 - 25 porcji
1 szklanka = 250 ml pojemności

ciasto czekoladowe:
5 jajek średniej wielkości (osobno białka i żółtka)
250 g masła
3/4 szklanki cukru 
1, 5 szklanki mąki pszennej
3 czubate łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

masa serowa: 
5 jajek średniej wielkości (osobno białka i żółtka)
1 kg sera z wiaderka
100 g masła w temperaturze pokojowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
szczypta soli

polewa czekoladowa:
80 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jajka, ser i masło wyciągnij z lodówki godzinę wcześniej przed pieczeniem ciasta. 

Sernik Izaura - przygotowanie:

1. Zacznij od przygotowania ciasta czekoladowego. Do rondelka przełóż masło oraz cukier. Podgrzewaj składniki na średniej mocy palnika, często mieszając, aż masło z cukrem rozpuści się i połączy. Odstaw do przestygnięcia.
2. Białka oddziel od żółtek. Białka przełóż do miski, dodaj szczyptę soli i za pomocą miksera ubij na sztywną pianę. Odstaw na bok.
3. Do drugiej miski przelej przestygnięte masło z cukrem, dodaj żółtka i krótko zmiksuj na jednolitą masę. Następnie dodaj przesiane przez sito kakao, mąkę, proszek do pieczenia. Połącz za pomocą miksera.
4. Do tak przygotowanej masy czekoladowej dodaj ubite białka i połącz całość na delikatnych obrotach miksera lub za pomocą drewnianej łyżki. Masa czekoladowa w tym momencie będzie gęsta. 
5. Kiedy masa czekoladowa jest już gotowa, zabierz się od razu za zrobienie masy serowej.
6. Białka oddziel od żółtek. Białka przełóż do miski i dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na jasną, lśniącą pianę. 
7. Do drugiej miski przełóż masło w temperaturze pokojowej i zmiksuj wraz z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas mieszając dodawaj po jednym żółtku, po łyżce masy serowej, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Pracując na niskich obrotach miksera, dodawaj wszystkie składniki stopniowo, miksuj do połączenia całości. Na koniec dodaj do masy serowej ubite białka i połącz całość już za pomocą drewnianej łyżki.
8. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, na dno wyłóż 3/4 masy czekoladowej i wyrównaj. Na masę czekoladową wyłóż masę serową. Na wierzchu masy serowej w kilku miejscach wyłóż masę czekoladową (patrz zdjęcie poniżej). Teraz za pomocą patyczka do szaszłyków lub widelca wymieszaj ciasto na całej powierzchni od spodu, ku górze.
9. Tak przygotowany sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto piecz w funkcji grzanie góra - dół. Jeżeli w trakcie pieczenia wierzch ciasta będzie bardzo rumienił się, przykryj je folią aluminiową i kontynuuj pieczenie pod przykryciem. 
10. Po upieczeniu wyłącz grzanie i pozostaw ciasto jeszcze na 10 minut w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Następnie wyciągnij sernik z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 
11. Czekoladę wraz z masłem podgrzej w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Wymieszaj składniki do połączenia . Przygotowaną polewą ozdabiaj ciasto według własnych preferencji. Ja do tego celu wykorzystałam rękaw cukierniczy.
12. Po zastygnięciu polewy sernik jest gotowy do serwowania. Jest pyszny i długo zachowuje swoją świeżość. Sernik przechowuj do 3 -  4 dni pod przykryciem. 
Smacznego!


Sernik Izaura - przygotowanie krok po kroku:



1. Zacznij od przygotowania ciasta czekoladowego. Do rondelka przełóż masło oraz cukier. Podgrzewaj składniki na średniej mocy palnika, często mieszając, aż masło z cukrem rozpuści się i połączy. Odstaw do przestygnięcia.
2. Białka oddziel od żółtek. Białka przełóż do miski, dodaj szczyptę soli i za pomocą miksera ubij na sztywną pianę. Odstaw na bok.






3. Do drugiej miski przelej przestygnięte masło z cukrem, dodaj żółtka i krótko zmiksuj na jednolitą masę. Następnie dodaj przesiane przez sito kakao, mąkę, proszek do pieczenia. Połącz za pomocą miksera.


4. Do tak przygotowanej masy czekoladowej dodaj ubite białka i połącz całość na delikatnych obrotach miksera lub za pomocą drewnianej łyżki. Masa czekoladowa w tym momencie będzie gęsta. 
5. Kiedy masa czekoladowa jest już gotowa, zabierz się od razu za zrobienie masy serowej.




5. Kiedy masa czekoladowa jest już gotowa, zabierz się od razu za zrobienie masy serowej.
6. Białka oddziel od żółtek. Białka przełóż do miski i dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na jasną, lśniącą pianę. 
7. Do drugiej miski przełóż masło w temperaturze pokojowej i zmiksuj wraz z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas mieszając dodawaj po jednym żółtku, po łyżce masy serowej, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Pracując na niskich obrotach miksera, dodawaj wszystkie składniki stopniowo, miksuj do połączenia całości. Na koniec dodaj do masy serowej ubite białka i połącz całość już za pomocą drewnianej łyżki.



8. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, na dno wyłóż 3/4 masy czekoladowej i wyrównaj. Na masę czekoladową wyłóż masę serową. Na wierzchu masy serowej w kilku miejscach wyłóż masę czekoladową (patrz zdjęcie poniżej). Teraz za pomocą patyczka do szaszłyków lub widelca wymieszaj ciasto na całej powierzchni od spodu, ku górze.





9. Tak przygotowany sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto piecz w funkcji grzanie góra - dół. Jeżeli w trakcie pieczenia wierzch ciasta będzie bardzo rumienił się, przykryj je folią aluminiową i kontynuuj pieczenie pod przykryciem. 
10. Po upieczeniu wyłącz grzanie i pozostaw ciasto jeszcze na 10 minut w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Następnie wyciągnij sernik z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 
11. Czekoladę wraz z masłem podgrzej w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Wymieszaj składniki do połączenia . Przygotowaną polewą ozdabiaj ciasto według własnych preferencji. Ja do tego celu wykorzystałam rękaw cukierniczy.
12. Po zastygnięciu polewy sernik jest gotowy do serwowania. Jest pyszny i długo zachowuje swoją świeżość. Sernik przechowuj do 3 -  4 dni pod przykryciem. 








Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz