Kotlety siekane z kurczakiem i brokułem

Kotlety siekane z kurczakiem i brokułem przygotujesz dosłownie w kilka chwil. W smaku są przepyszne. Doskonale sprawdzą się na obiad, na kolację albo jako przekąska na domową imprezę. To danie tak proste do przygotowania, że koniecznie musicie je zrobić u siebie. Takie kotleciki uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Świetnie smakują na ciepło i na zimno, możesz z powodzeniem zrobić je dzień wcześniej i odgrzać następnego dnia na obiad.
Pamiętaj, aby w trakcie przygotowania drobno posiekać mięso oraz różyczki brokuła. Ma to znaczący wpływ na finalny smak i wygląda kotlecików. 

Kotlety siekane z kurczakiem i brokułem możesz klasycznie podać z ziemniakami oraz z surówką. Jeżeli zechcesz je zrobić na kolację lub na spotkanie ze znajomymi, koniecznie przygotuj do nich jakiś wyrazisty sos. Polecam sos czosnkowy, sos tzatziki albo sos jogurtowo - ziołowy


Składniki:
na ok. 15 - 20  kotlecików 

500 g piersi z kurczaka
300 g różyczek brokuła 
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
100 g sera żółtego lub parmezanu startego na tarce o grubych oczkach
2 łyżki majonezu
1 jajko
1 łyżka posiekanej zieleniny (szczypiorek, natka pietruszki)
ok. 1/2 łyżeczki soli do smaku
1/2 łyżeczki majeranku
solidna szczypta świeżo mielonego pieprzu do smaku
4 - 5 łyżek mąki pszennej 
olej rzepakowy do smażenia 

1. Kurczaka umyj i osusz. Usuń błonki. Pokrój na cienkie paski i posiekaj (kawałki o wielkości 0, 5 cm x 0, 5 cm). Mięso przełóż do miski.
2. Różyczki brokuła ugotuj na parze albo wrzuć na osolony wrzątek. Brokuła gotuj ok. 4 - 5 minut, powinien pozostać al dente. Różyczki brokuła pozostaw do ostygnięcia i również drobno posiekaj.
3. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Do mięsa dodaj posiekane różyczki brokuła, tarty ser, zieleninę, cebulę oraz czosnek. Dodaj również przyprawy, majonez i wbij jajko. Masę wymieszaj, na koniec stopniowo dodawaj mąkę, aż masa będzie spójna.
4. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta i formuj płaskie kotlety. Smaż z obu stron po 3 - 4 minuty, aż do zrumienienia. Kotlety po usmażeniu przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
5. Siekane kotlety z kurczakiem i brokułem serwuj na ciepło z ulubionymi dodatkami lub na zimno z ulubionymi sosami. 
Smacznego :)



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz