Pizzerinki

Planujecie zrobić domówkę wraz ze znajomymi? Jeżeli szukacie przepisów na przekąski imprezowe lub sylwestrowe, to polecam Wam banalnie proste do przygotowania pizzerinki z salami, serem, cebulką i oliwkami. Możecie je zrobić na kilka godzin przed imprezą, a później tylko odgrzać. Są smaczne, efektowne i sycące. Podane w towarzystwie sosu czosnkowego lub pomidorowego, będą stanowić fantastyczną przekąskę lub urozmaicenie kolacji. 


 Składniki:
na 8 pizzerinek 

ciasto drożdżowe:
30 g świeżych drożdży
200 ml letniej wody 
400 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki cukru
3/4 łyżeczki soli
2 łyżki oleju rzepakowego 

szybki sos pomidorowy:
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka wody
1 łyżeczka suszonego oregano 
solidna szczypta soli, cukru, pieprzu do smaku

dodatki:
10 plasterków salami
1 mała czerwona cebulka
kilka pieczarek
4 łyżki kukurydzy z puszki
garść zielonych i czarnych oliwek
solidna garść tartej mozzarelli i sera żółtego 

1. Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki oraz letnią wodę. Składniki na rozczyn wymieszaj, do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
2. W tym czasie do miski przesiej mąkę, dodaj sól, olej oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrób składniki na jednolitą kulę, ciasto drożdżowe powinno być elastyczne. Przełóż ciasto do miski, oprósz delikatnie mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, jeszcze chwilę wyrabiaj. Podziel ciasto na 8 równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na mały drożdżowy placek, odstaw pod przykryciem na 10 minut do wyrośnięcia.
4. Składniki na sos pomidorowy wymieszaj ze sobą. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w piórka, a salami oraz pieczarki na mniejsze kawałki.
5. Pizzerinki posmaruj sosem pomidorowym, posyp tartym serem i ułóż na wierzch ulubione dodatki. Ja dodatkowo moje pizzerinki posypałam jeszcze suszonym oregano. Pizzerinki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez ok 15 minut, albo do momentu, aż ser rozpuści się, a pizzerinki będą przyrumienione.
6. Pizzerinki serwuj na ciepło lub na zimno, w towarzystwie sosu czosnkowego lub pomidorowego.

Smacznego!







Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz