Ciasto zebra najlepszy przepis

Cudowne, wilgotne i pyszne ciasto zebra. Prosty przepis, najlepszy i błyskawiczny! To ciasto to smak dzieciństwa, uwielbia je u Nas cała rodzina. Zebra jest niezwykle efektowna i śmiało stwierdzam, że jest to ciasto idealne na każdą okazję. Zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Możecie je zrobić do popołudniowej kawy, na spotkanie ze znajomymi, a nawet na świąteczny stół. Dzięki biało - czarnym pasom ciasto jest bardzo efektowne i z przyjemnością każdy sięga po kolejny kawałek. Dodatek wody gazowanej zagwarantuje puszysty, miękki i sprężysty wypiek. 



Składniki:
1 szklanka = 250 ml pojemności
na tortownicę o średnicy 26 cm

5 jajek średniej wielkości
1 szklanka wody gazowanej 
1 szklanka oleju 
1 szklanka cukru
2, 5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

dodatkowo:
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki kakao

1. Składniki odpowiednio wcześniej wyciągnij z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Białka oddziel od żółtek. W dużej misce umieść białka i wraz ze szczyptą soli ubij je na sztywną, lśniącą pianę. Dalej ubijając dodawaj partiami cukier do białek, następnie zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku. 
3. W następnym kroku wąskim strumieniem wlej olej oraz wodę gazowaną, połącz. Na koniec dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksuj całość krótko na jednolite ciasto.
4. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej miski dodaj 3 łyżki mąki, a do drugiej 3 łyżki kakao. Połącz mikserem każdą masę. Zacznij od jasnej, następnie miksuj ciasto z dodatkiem kakao. Finalnie ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany.
5. Formę wyłóż papierem do pieczenia, na środek tortownicy naprzemiennie wlewaj po 2 łyżki jasnej masy i ciemnej masy. Postępuj tak, aż do wykończenia ciasta. 
6. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, u mnie funkcja góra - dół. Piecz przez ok. 45 - 55 minut do tzw. suchego patyczka.
7. Ciasto wyciągnij z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia. Przyprósz cukrem pudrem albo udekoruj polewą czekoladą. Zebra to pyszne ciasto, wilgotne i puszyste. Idealne na każdą okazję.
Smacznego!



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Do ubitych na sztywno białek dodaj cukier, a następnie po jednym żółtku. Z każdym razem dobrze połącz składniki za pomocą miksera. 



Ważne jest, aby pod koniec nie ubijać masy za długo, tylko do połączenia składników i tak, żeby nie było grudek.


Ciasto podziel na dwie równe części, do każdej dodaj odpowiednio po 3 łyżki mąki i kakao.


Formę wyłóż papierem do pieczenia, na środek tortownicy naprzemiennie wlewaj po 2 łyżki jasnej masy i ciemnej masy. Postępuj tak, aż do wykończenia ciasta. 




Ciasto wyciągnij z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia. Przyprósz cukrem pudrem albo udekoruj polewą czekoladą. Zebra to pyszne ciasto, wilgotne i puszyste. Idealne na każdą okazję.



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz