Bułeczki maślane z kruszonką

Bardzo puszyste bułeczki drożdżowe z kruszonką. Delikatne, przepyszne, rozpływają się w ustach. Przygotowanie bułeczek jest bardzo proste. Sekret ich delikatnej faktury tkwi w tym, aby dobrze wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania bułeczek stopniowo dodawajcie mąkę. Pozwoli to finalnie otrzymać maksymalnie mięciutkie, puszyste bułeczki. 
Bułki maślane z kruszonką zdecydowanie najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Możecie je serwować na śniadanie, na podwieczorek albo na kolację. Świetnie komponują się z kubkiem kakao. W zależności od upodobań, możemy je jeść z dżemem, masłem albo miodem :) Gorąco polecam, są pyszne!



Bułeczki maślane z kruszonką

Składniki:
na 9-12 bułeczek
1 szklanka = 250 ml

bułeczki:
3/4 szklanki letniego mleka (200 ml)
80 g masła roztopionego i przestudzonego 
3 szklanki mąki pszennej
20 g świeżych drożdży lub 2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży
2 średniej wielkości jajka
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki cukru

kruszonka:
25 g schłodzonego masła
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru

dodatkowo:
1 roztrzepane jajko + 2 łyżki mleka do posmarowania bułeczek

Wykonanie:

Zacznij od przygotowanie rozczynu. Do miski wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru, lekko ciepłe (ale nie gorące!) mleko oraz 2 łyżki mąki. Składniki na rozczyn wymieszaj kuchenną rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji, odstaw na 10 minut. W tym czasie rozczyn powinien wyraźnie zwiększyć swoją objętość. Do dużej miski przesiej przez sito mąkę, dodaj pozostały cukier, sól, jajka, wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki, następnie dodaj rozpuszczone i przestygnięte masło. Teraz skorzystaj z pomocy miksera z odpowiednimi końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być porządnie wyrobione (ok. 5 - 6 minut). Na tym etapie ciasto nie powinno kleić się do dłoni, jeżeli jest potrzeba w czasie wyrabiania dodajemy trochę mąki. 
Wyrobione ciasto oprósz delikatnie mąką i pod przykryciem zostaw na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyłóż na blat i przez chwilę wyrabiaj dłonią. Uformuj z ciasta roladę, przekrój na pół i każdą część podziel na kilka mniejszych kawałków, w zależności od tego ile chcesz otrzymać bułeczek. Jeżeli chcesz otrzymać bułki takiej samej wielkości, skorzystaj z pomocy kuchennej wagi. Formę wyłóż papierem do pieczenia, każdy kawałek ciasta wyrabiaj przez chwilę i uformuj z niego kształtne bułeczki. Bułeczki układaj na blasze w odstępach ok. 1 cm. Przykryj ściereczką i pozostaw jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Z podanych składników przygotuj kruszonkę. Wyrośnięte bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem, posyp kruszonką. Bułeczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 minut, aż będą złociste. Po upieczeniu studź na kratce. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe. Idealne do szklanki mleka, z dodatkiem miodu lub dżemu. 






Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Publikowanie komentarza