Tarta z kapustą i pieczarkami

TARTA Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 

Wytrawna tarta z kapustą i pieczarkami to świetna propozycja na wigilijny stół. Delikatne kruche ciasto, wypełnione aromatycznym farszem z kapusty i pieczarek, zapieczone pod warstwą śmietanki i parmezanu. Uwierzcie mi na słowo, że smakuje wybornie! 
Tartę przygotowuje się bardzo sprawnie. Będzie świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Możecie ją serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Tarta jest na tyle wdzięczna, że można ją również przygotować dzień wcześniej i odgrzać następnego dnia, jeżeli zaistnieje taka potrzeba :)



Tarta z kapustą i pieczarkami
Składniki:
na formę do tarty o średnicy 22 cm

kruche ciasto:
270 g mąki pszennej
140 g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli

kapusta z pieczarkami
1/2 kg kiszonej kapusty
300 g pieczarek
1 duża cebula
2 listki laurowe
2 kulki ziela angielskiego
pieprz, sól do smaku
1 łyżka masła
1, 5 szklanki wody lub bulionu warzywnego

dodatkowo:
1/3 szklanki śmietanki MU! 18%
3 łyżki startego parmezanu
1 jajko
szczypta soli 
świeżo mielony pieprz

rukola i natka pietruszki do dekoracji
czerwony barszcz do podania 



Przygotowanie:


Kapusta z pieczarkami:
Kapustę odciśnij z nadmiaru soku i drobno posiekaj. Przełóż ją do garnka, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Podlej kapustę wodą lub bulionem w takiej ilości, aby była cała pokryta płynem. Zawartość garnka gotuj na najmniejszej mocy palnika ok. 45 minut, często mieszając, aż kapusta będzie miękka. Nadmiar wody powinien odparować w trakcie gotowania. 
W między czasie na patelni rozpuść masło i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę, następnie dodaj oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Przesmaż warzywa, do momentu, aż z pieczarek odparuje nadmiar wody. Usmażone pieczarki wraz z cebulką dodaj do ugotowanej kapusty, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Całość wymieszaj, gotuj jeszcze przez chwilę. Farsz pozostaw do lekkiego przestygnięcia.


Kruche ciasto:
Na blat przesiej przez sito mąkę, dodaj sól, jajko, śmietankę i schłodzone masło pokrojone w mniejsze kawałki. Całość zagnieć energicznym ruchem dłoni na jednolitą kulę ciasta lub skorzystaj w tym momencie z pomocy robota kuchennego. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. Formę do tarty posmaruj lekko masłem. Dno oraz boki formy wyłóż ciastem. Całość dobrze dociśnij. Dno ponakłuwaj widelcem. Formę z ciastem wyłóż papierem do pieczenia i obciążeniem w postaci suchej fasoli. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez ok. 15 minut z obciążeniem, następnie 10 minut beż obciążenia, do momentu, aż ciasto przyrumieni się. Spód do tarty wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.


Tarta:
Do miseczki dodaj starty parmezan, śmietankę oraz jajko. Za pomocą trzepaczki połącz całość na jednolitą masę, dodaj do smaku szczyptę soli oraz świeżo mielony pieprz.
Podpieczony spód do tarty wypełnij farszem z kapusty i pieczarek. Całość zalej mieszanką śmietankowo - serową, równomiernie rozprowadź i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Tartę piecz przez 30 minut, do momentu, aż apetycznie przyrumieni się, a warstwa serowo - śmietankowa zapiecze się i będzie chrupiąca. Tartę pozostaw do lekkiego przestygnięcia, pokrój na mniejsze kawałki, udekoruj rukolą oraz natką pietruszki i gotowe :)
Tartę najlepiej serwować na ciepło w towarzystwie czerwonego barszczu. 
Smacznego!


Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Pamiętaj, aby masło było dobrze schłodzone. Dzięki dodatkowi śmietanki, kruche ciasto będzie jeszcze bardziej sprężyste i elastyczne, a po upieczeniu przyjemnie chrupiące.


Spód tarty przed pieczeniem ponakłuwaj widelcem. Farsz z kapusty i pieczarek możesz przygotować wcześniej, będzie jeszcze smaczniejszy. 


Kruche ciasto równomiernie wypełnij farszem z kapusty i pieczarek, następnie zalej całość naszą mieszanką śmietankowo - serową. 


W czasie kiedy tarta piecze się w piekarniku, po domu unosi się piękny zapach. Kruche ciasto dzięki dodatkowi śmietanki jest bardzo delikatne i chrupiące. Tartę polecam serwować w towarzystwie czerwonego barszczu. Smacznego!



Wpis powstał przy współpracy z marką MU!


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz