Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką oraz początek przygody z Tefal Cuisine Companion

Ostatnie tygodnie są dla mnie bardzo intensywne. Mam wrażenie, że mój zegarek jest zasilany bateriami o podwójnej mocy, ponieważ doba ucieka mi zdecydowanie za szybko. Maj w tym roku to dla mnie szalony miesiąc. Dużo blogowych zleceń, coraz więcej pracy gdzie sama sobie jestem szefem, a do tego wszystkiego codzienne domowe obowiązki i 24 godziny na dobę dzieci uwiązane wciąż przy mamie ;) W takich warunkach nie jest łatwo pracować, muszę się nieźle nagimnastykować, żeby udało mi się znaleźć kilka minut na zdjęcia. Gotuję za to wciąż bardzo dużo, a to rownież za sprawą mojego nowego pomocnika. Poznajcie Tefal Cuisine Companion, niezwykle wielofunkcyjne urządzenie, które w najbliższym czasie będzie pojawiać się częściej na blogu. Postaram się przybliżyć Wam możliwości Tefala CC, który jest poddawany w mojej kuchni coraz to surowszym testom i póki co za każdym razem rozkłada mnie na łopatki. Nie będę jednak zapeszać, jeżeli śledzicie mnie na Instagramie to na pewno już oglądaliście na Instastory filmiki, które wrzucam podczas naszej współpracy. Jeżeli jesteście zainteresowani tematem gorąco zachęcam Was do followania.
To chyba na tyle tytułem wstępu, nie przedłużając zapraszam Was na dzisiejszy przepis. Korzystając z sezonu przygotowałam ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Brzmi pysznie, prawda? Czysta klasyka, smak dzieciństwa! Ciasto jest wilgotne, miękkie, lekko słodkie z wyczuwalną nutą kwaśnego rabarbaru. Do wykończenia całości idealnie pasuje tutaj lukier, ale ostatecznie można także przyprószyć ciasto cukrem pudrem albo podać tak jak lubicie. Przygotowanie ciasta w Tefal CC idzie nadzwyczaj sprawnie, a to za sprawą podgrzewanej misy dzięki czemu na wyrośnięcie drożdżowej masy czekałam 30 minut zamiast 2-3 godziny.
Poniżej znajdziecie przepis ze sposobem przygotowania w Tefal Cuisine Companion oraz tradycyjny sposób. Cykl przepisów na blogu z wykorzystaniem wielofunkcyjnego urządzenia Tefal CC będzie zawsze zawierał obydwa sposoby przygotowania. Dlatego zapraszam Was serdecznie do śledzenia, a może Ty także posiadasz swojego ulubionego pomocnika kuchennego:)?

@Tefal Cusine Companion #1
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Składniki:
na blachę o wymiarach 25 cm x 30 cm

ciasto:
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
50 g świeżych drożdży
4 jaja
1 kostka masła (200g)
4 szklanki mąki pszennej tortowej 

kruszonka:
100 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g schłodzonego masła

dodatkowo:
ok. 500 g rabarbaru (tak naprawdę tyle ile lubimy)
cukier puder do przyprószenia (można przygotować także lukier)

Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
Zaczynam od przygotowania kruszonki. Do misy CC z ostrzem do ciasta dodaję masło oraz cukier i mieszam, obroty 7 czas 1 minuta. Następnie dodaję mąkę i mieszam, aż zrobią się grudki. Kruszonkę przekładam do osobnej miski i umieszczam ją w lodówce. Misę CC myję, osuszam i ponownie umieszczam ostrze do wyrabiania ciasta, dodaję drożdże, cukier, mleko oraz masło ustawiam obroty 4, temperatura 40 stopni, czas 5 minut. Dokładam mąkę oraz jaja wybieram pastry P1. Ciasto drożdżowe bardzo ładnie i szybka wyrasta, mi dosłownie zaczęło uciekać z misy 😉 (co można zaobserwować na zdjęciach poniżej, przerwałam więc program kilka minut przed zakończeniem). 

W między czasie rabarbar myję i osuszam, kroję na 1/2 cm kawałki. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie rozprowadzam i równam. Gdyby ciasto bardzo się kleiło podczas rozprowadzania można sobie pomóc maczając łyżkę w zimnej wodzie. Na ciasto drożdżowe wykładam rabarbar, który gęsto posypuję kruszonką. Odstawiam całość na ok. 20 minut, aby ciasto jeszcze trochę wyrosło. W kolejnym kroku formę z ciastem umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C i piekę przez ok. 50-60 minut w funkcji grzanie góra-dół. Na koniec ciasto powinno być przyrumienione oraz musi przejść test suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągam z piekarnika, pozostawiam do lekkiego przestygnięcia w formie, a następnie wraz z papierem do pieczenia przenoszę na metalową kratkę-ruszt. Ciasto przed podaniem przyprószam cukrem pudrem albo dekoruję lukrem. Smacznego :)

Tradycyjny sposób przygotowania:
Do rondelka wlewam mleko, dodaję cukier i pokrojone na kawałki masło. Cały czas mieszając podgrzewam na średnim ogniu, aż masło wraz z cukrem rozpuści się. Całość pozostawiam do ostygnięcia, następnie przekładam do dużej miski i dodając po jednym jajku miksuję do połączenia się składników. W kolejnym kroku dodaję pokruszone drożdże do masy, ponownie miksuję. Miskę przykrywam czystą ściereczką kuchenną i odstawiam w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaję przesianą mąkę i wyrabiam na jednolitą masę mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego ok. 6-8 minut. Ciasto będzie dość klejące, ale nie należy dosypywać mąki.

Formę wykładam papierem do pieczenia i przekładam łyżką zwilżoną w zimnej wodzie masę drożdżową, którą równomiernie rozprowadzam. Odstawiam ponownie na 20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie rabarbar kroję na 1-2 cm kawałki oraz przygotowuję kruszonkę. Do miski dodaję mąkę i cukier, mieszam na koniec dodaję schłodzone, pokrojone w mniejsze kawałki masło. Teraz energicznie rozcieram palcami składniki, aż powstanie kruszonka. Na wyrośnięte ciasto wykładam warstwę rabarbaru, a następnie kruszonkę. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę przez ok. 50-60 minut. Ciasto powinno się ładnie przyrumienić, a na końcu przejść test suchego patyczka. Ciasto drożdżowe z rabarbarem po upieczeniu wyjmuję z piekarnika, pozostawiam do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem przyprószam cukrem pudrem lub dekoruję lukrem. Smacznego :)

Moje uwagi: Podane składniki są na formę o wymiarach ok 25 cm x 30 cm, ja skorzystałam z większej blach (ok. 25 cm x 40 cm) dlatego ciasto wyszło trochę niższe jednak nie mniej smaczne:)





Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz