Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami

Bardzo lubię warzywa pod każdą postacią. Dziś przygotowałam faszerowane bakłażany kaszą jaglaną oraz suszonymi pomidorami. Jest to niezwykle proste do przygotowania danie, bardzo zdrowe, a przy tym nadzwyczaj pięknie się prezentuje. Ja wykorzystałam zapasy kaszy jaglanej od Sam z natury, ale tak naprawdę możecie dodać tutaj swoją ulubioną kaszę, świetnie sprawdzi się pęczak, bulgur lub gryczana. Pieczone bakłażany świetnie smakują podane w towarzystwie grzanek oraz wyrazistych sosów. Ja dodatkowo posypałam je sezamem oraz czarnuszką, dzięki temu prezentowały się wspaniale, a całe danie było jeszcze bardziej wartościowe. Czarnuszka w mojej kuchni pojawiła się stosunkowo niedawno, obecnie dodaję ją praktycznie do wszystkiego (zupy, sałatki, pieczywo, pasty do chleba itp.) Ilekroć nie zrobię większych zapasów czarnuszki zdecydowanie za szybko mi się kończy ;)
@Sam z natury #10

Składniki:
na 2-3 porcje

2 średniej wielkości bakłażany 
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
ok. 300 ml passaty pomidorowej (+1/3 szklanki wody lub bulionu warzywnego)
garść suszonych pomidorów z zalewy 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
pieprz, sól himalajska do smaku
oliwa z oliwek 

dodatkowo;
mozzarella (feta/ser żółty)
sezam, czarnuszka
kiełki 

Bakłażany myję, osuszam i przekrawam wzdłuż na pół. Piekarnik nagrzewam do 190 stopni C, blachę wykładam papierem do pieczenia i układam na niej bakłażany rozcięciem do góry. Bakłażany delikatnie nakłuwam widelcem i skrapiam oliwą z oliwek, piekę w rozgrzanym piekarniku przez ok. 25 minut. Kiedy bakłażany ostygną wyjmuję część miąższu ze środka, tak, żeby powstała łódka.  
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy z oliwek i szklę drobno pokrojoną cebulę, następnie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w kostkę miąższ z upieczonego bakłażana oraz suszone pomidory pokrojone w paseczki, smażę kilka minut, co chwilę mieszając. Kiedy warzywa będą miękkie dodaję passatę pomidorową i dolewam ok. 1/3 szklanki wody lub bulionu warzywnego. Całość dokładnie mieszam, aby powstał pomidorowy sos. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty należy dodać więcej wody, jeżeli będzie zbyt rzadki trzeba go przez kilka minut odparować. Sos na koniec doprawiam do smaku wszystkimi przyprawami, dorzucam także natkę pietruszki. Kiedy smak już odpowiada moim preferencjom dodaję ugotowaną kaszę jaglaną, mieszam i jeszcze chwilę razem gotuję na najmniejszym ogniu. Przygotowany farsz pozostawiam do lekkiego przestygnięcia. 
Farsz nakładam w wydrążone łódki bakłażana, które wcześniej ponownie skrapiam oliwą z oliwek.
Tak przygotowaną całość zapiekam przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Jakieś 5 minut przed końcem otwieram piekarnik i układam na wierzchu małe kawałki mozzarelli. 
Po upieczeniu bakłażany ozdabiam kiełkami, posypuję sezamem oraz czarnuszką i od razu podaję. Świetnie smakują z dodatkiem grzanek oraz z wyrazistym sosem. Smacznego :)
Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz