Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką na Światowy Dzień Pieczenia z Kasią

Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką na Światowy Dzień Pieczenia z Kasią

Każdego dnia okazujemy swoim bliskim jak bardzo nam na nich zależy. Ale zdarza się też, że w natłoku codziennych obowiązków zapominamy o tym, ile dla nas znaczą. Dlatego w Światowy Dzień Pieczenia z Kasią, który w tym roku przypada na 21 maja, chcemy sprawić, aby ludzie na całym świecie piekli dla swoich najbliższych.
Stali Czytelnicy bloga, którzy regularnie mnie śledzą na pewno wiedzą, jak bardzo lubię przygotowywać słodkości. Dlatego kiedy zostałam zaproszona do akcji przez Kostkę do pieczenia Kasia bardzo się ucieszyłam, ponadto spodobała mi się cała idea akcji i od razu wiedziałam dla kogo upiekę ciasto. 
Postanowiłam zrobić kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką, które jest przepyszne i bardzo efektowne. Jego przygotowanie nie zajmie Wam zbyt wiele czasu, a smakiem na pewno oczarujecie najbliższych. Najlepiej komponuje się z truskawkami, na które sezon u Nas powoli się zaczyna. Połączenie delikatnego, kruchego ciasta z lekką, budyniową pianką oraz świeżymi truskawkami jest obłędne! Ciasto jest wilgotne, aromatyczne, rozpływa się w ustach. Dlatego mam nadzieję, że zechcecie je upiec razem ze mną w Światowy Dzień Pieczenia z Kasią i tak jak ja podarujecie komuś bliskiemu, spędzając przy tym miło czas.
A z myślą o kim ja upiekłam swoje ciasto? Odpowiedź jest bardzo prosta i na pewno nie jest tajemnicą :) Nie ukrywam, że cały mój świat każdego dnia to dwójka Maluchów oraz Mąż. To właśnie z myślą o nich przygotowuję każdą jedną rzecz, tak było i tym razem. Postanowiłam upiec smaczne ciasto dla moich Synków, którzy towarzyszą mi w kuchni przy wykonywaniu każdej czynności oraz dla mojego Męża, któremu jestem bardzo wdzięczna za codzienne wsparcie i  pomoc. To dzięki Jego cierpliwości mogę sobie pozwolić na to, aby będąc mamą dwójki Maluchów prowadzić blog, rozwijać się, spełniać swoją pasję. Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką podałam z naszą ulubioną kawą. To był moment wytchnienia od codzienności, nasz czas, który spędziliśmy razem ciesząc się wspólną chwilą. Starszy synek Gabriel poprosił o dokładkę co mogło oznaczać tylko jedno, w końcu dzieci wiedzą co dobre :)

Składniki na kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką na Światowy Dzień Pieczenia

ciasto:
2, 5 szklanki mąki pszennej
250 g kostki do pieczenia Kasia (schłodzonej, z lodówki)
5 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru

warstwa budyniowa:
5 białek
3/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2x40g)
1/2 szklanki oleju rzepakowego

dodatkowo:
500 g truskawek
cukier puder do przyprószenia
listki świeżej mięty do ozdoby

Jak przygotować kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką?


Kostkę do pieczenia Kasia pokrój w mniejsze kawałki, szybko zagnieć z pozostałymi składnikami i podziel na dwie części (70% i 30%). Każdą część zawiń w folię spożywczą i włóż na 1-2 godziny do zamrażarki. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spód zetrzyj na tarce o grubych oczkach większą część ciasta, dociśnij dłonią i wyrównaj. Tak przygotowane ciasto ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz do lekkiego zrumienienia w funkcji grzanie góra-dół przez ok. 15 minut. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

W między czasie truskawki umyj, osusz i pozbaw szypułek. Każdą truskawkę przekrój wzdłuż na pół.

Kiedy ciasto przestygnie zacznij ubijać białka na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dosypuj cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią, cały czas miksując na najwyższych obrotach. W kolejnym kroku wsyp przesiane przez sito proszki budyniowe, miksuj do połączenia się składników. Na koniec wąskim strumieniem wlej olej, ponownie połącz składniki za pomocą miksera.

Na zrumieniony i przestygnięty spód ciasta wyłóż ubitą pianę, wyrównaj i ułóż pokrojone truskawki. Owoce powinny tworzyć równą warstwę. Na wierzch zetrzyj pozostałą, mniejszą część zamrożonego ciasta. Całość wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez ok. 35-45 minut do tzw. suchego patyczka i zezłocenia się ciasta.
Ciasto po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostygnięcia, przed podaniem oprósz cukrem pudrem, udekoruj truskawkami oraz świeżymi listkami mięty. Smacznego :)

Zacznij od przygotowania wszystkich składników, które będą Ci potrzebne do upieczenia kruchego ciasta z budyniową pianką. Kostkę do pieczenia Kasia najlepiej wyciągnij z lodówki na samym końcu ponieważ powinna być dobrze schłodzona.

Kasię pokrój na mniejsze kawałki i szybko zagnieć z pozostałymi składnikami na jednolite, elastyczne ciasto. Możesz skorzystać z pomocy malaksera lub tak jak ja z pomocy robota kuchennego, zdecydowania ułatwia to i przyspiesza wyrabianie ciasta :)

Ciasto podziel na dwie części. Większą ok. 70% i mniejszą ok. 30%. Obydwie części ciasta zawiń w folię spożywczą i umieść w zamrażarce na 1-2 godziny. Tę czynność możesz także zrobić dzień wcześniej, tylko wtedy umieść ciasto w lodówce.

Dno tortownicy o średnicy 22 cm (nie polecam większej) wyłóż papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach, rozprowadź równomiernie i dociśnij palcami, tak aby tworzyła jednolity spód, który na końcu należy delikatnie ponakłuwać widelcem. Tak przygotowane ciasto piecz do zrumienienia w 180 stopniach C przez ok. 15-20 minut, następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 

Z białek oraz reszty wymienionych składników w przepisie powyżej ubij budyniową pianę, następnie wyłóż ją na przestygnięty spód, kolejno ułóż warstwę pokrojonych truskawek. Na sam wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostała, mniejszą część ciasta. Całość wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz ok. 35-45 minut. Ciasto na końcu powinno przejść test suchego patyczka, a sam wierzch powinien się pięknie przyrumienić.


Ciasto po upieczeniu pozostaw w formie do całkowitego ostygnięcia. Następnie przełóż je na paterę lub półmisek, przyprósz cukrem pudrem, udekoruj truskawkami i listkami świeżej męty. Zaparz aromatyczną kawę lub ulubioną herbatę, zaproś do stołu najbliższych. Świętujcie, cieszcie się wspólną chwilą przy filiżance kawy czy herbaty jedząc pyszne kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką, które ja przygotowałam na Światowy Dzień Pieczenia z Kasią.




Wpis powstał przy współpracy z marką Kasia.
Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz