Surówka z czerwonej kapusty

Domowe surówki to bogactwo witamin oraz możliwość wielu smakowych kombinacji.
Z kilku podstawowych warzyw możemy szybko i sprawnie przygotować różne dodatki do dań głównych. Surówka z czerwonej kapusty jest niezastąpiona do wszelkich dań mięsnych, a pozostałe pomysły na inne surówki znajdziecie w tej zakładce
 Składniki:

1/2 główki czerwonej kapusty
1 jabłko
1 cebula
2 średnie marchewki
pieprz, sól do smaku
1 łyżka soku z cytryny
olej/oliwa z oliwek (można podmienić na majonez)

Z kapusty usuwam brzydkie zewnętrzne liście i drobno ją szatkuję. Kapuściane nitki przekładam do miski i lekko solę. Cebulę kroję w kosteczkę, jabłko i marchew ścieram na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki dodaję do kapusty, skrapiam całość sokiem z cytryny oraz świeżo mielonym pieprzem, na koniec według uznania surówkę polewam olejem albo dodaję majonez (w zależności od tego jaką preferujemy ''konsystencję'' surówki). Całość dokładnie mieszam, przed podaniem schładzam w lodówce. 

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz