Sałatka z kaszy jęczmiennej z jajkiem i warzywami

Sałatki z dodatkiem kaszy przyrządzam dość często, zazwyczaj dodaję do nich takie warzywa jakie akurat znajdę w lodówce. Jest to świetny pomysł na drugie śniadanie, szybki obiad czy lekką kolację. Całość możecie przygotować także dzień wcześniej, zapakować i zabrać ze sobą jako lunchbox do pracy.
Wariantów jest nieskończenie wiele, a ja z całego serca polecam Wam także pyszne sałatki z
Składniki:
na 2-3 porcje

100 g kaszy jęczmiennej
2 jajka ugotowane na twardo
10 pomidorków koktajlowych
1/2 pęczka szczypiorku
garść szpinaku
garść roszponki

2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
szczypta pieprzu

opcjonalnie balsamico, suszone zioła itp.

Kaszę gotuję na sypko według instrukcji na opakowaniu, pozostawiam ją do lekkiego ostygnięcia.
Jajka kroję w drobną kostkę, pomidorki na ćwiartki, szczypior siekam.
Roszponkę oraz szpinak myję, osuszam i również drobniej siekam, aby były przyjemniejsze do jedzenia. Kaszę łączę z warzywami oraz z jajkiem, dodaję przyprawy, oliwę z oliwek i sok z cytryny. (Ja skropiłam jeszcze całość balsamico i posypałam suszonymi ziołami). Sałatka jest gotowa do podania, można ją także schować do pojemnika i zabrać ze sobą na wynos. 

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz