Ciasto bez pieczenia z brzoskiwniami i mascarpone

Ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami, kremem śmietanowym z serkiem mascarpone na biszkoptach to świetny pomysł na słodki deser w letnie popołudnie. Takie ciasto przygotujecie dosłownie w kilka chwil, a przy tym wszystkim jest bardzo smaczne i orzeźwiające :)
@Tefal Cuisine Companion #5
Ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami i mascarpone
Składniki:
na tortownicę o średnicy 22-24 cm

500 ml śmietany kremówki 30%
250 g serka mascarpone
1 duża puszka brzoskwiń 
2 czubate łyżki żelatyny + 6-7 łyżek gorącej wody (ok. 1/5 szklanki)
 ok. 20-25 okrągłych biszkoptów
2 galaretki brzoskwiniowe
2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania w Tefal Cusine Companion:
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i dokładnie wymieszaj tak, aby nie było grudek, pozostaw do przestygnięcia. Brzoskwinie odsącz z syropu, dwie połówki pokrój na cienkie plastry, a pozostałą resztę w drobną kostkę. Schłodzoną śmietanę ubijaj w misie wyposażonej w trzepaczkę przez ok. 4 minuty przy prędkości 6. Pod koniec ubijania przez otwór w pokrywie stopniowo dodawaj cukier puder, kolejno serek mascarpone oraz przestygniętą żelatynę. Całość ubijaj na mniejszych obrotach tylko do połączenia się składników. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę brzoskwinie i wymieszaj z kremem szpatułką. Tortownicę wyłóż biszkoptami, na ciastka przełóż warstwę kremu, wyrównaj i wstaw do lodówki na ok. 30 minut do całkowitego stężenia. W tym czasie zagotuj w rondelku syrop z brzoskwiń (z puszki) - uważaj, żeby nie doprowadzić do wrzenia. W gorącym syropie rozpuść galaretki brzoskwiniowe, dokładnie wymieszaj i pozostaw do lekkiego stężenia i przestygnięcia. Kiedy masa śmietanowa z mascarpone ładnie stężeje ułóż na niej cienkie plastry brzoskwiń, przelej tężejącą galaretkę i wstaw ponownie do lodówki na godzinę do całkowitego stężenia. Ciasto jest pyszne, smacznego!

Tradycyjny sposób przygotowania:
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i dokładnie wymieszaj tak, aby nie było grudek, pozostaw do przestygnięcia. Brzoskwinie odsącz z syropu, dwie połówki pokrój na cienkie plastry, a pozostałą resztę w drobną kostkę. Schłodzoną śmietanę kremówkę przelej do miski i ubijaj na najwyższych obrotach, pod koniec ubijania dodaj cukier puder, serek mascarpone i przestygniętą żelatynę. Do gotowego kremu dodaj pokrojone brzoskwinie i wymieszaj szpatułką. Tortownicę wyłóż biszkoptami, na ciastka przełóż warstwę kremu, wyrównaj i wstaw do lodówki na ok. 30 minut do całkowitego stężenia. W tym czasie zagotuj w rondelku syrop z brzoskwiń (z puszki) - uważaj, żeby nie doprowadzić do wrzenia. W gorącym syropie rozpuść galaretki brzoskwiniowe, dokładnie wymieszaj i pozostaw do lekkiego stężenia i przestygnięcia. Kiedy masa śmietanowa z mascarpone ładnie stężeje ułóż na niej cienkie plastry brzoskwiń, przelej tężejącą galaretkę i wstaw ponownie do lodówki na godzinę do całkowitego stężenia. Ciasto jest pyszne, smacznego!

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz