Sałatka z kaszą gryczaną niepaloną, bobem i tuńczykiem

SAŁATKA Z KASZĄ GRYCZANĄ NIEPALONĄ, BOBEM I TUŃCZYKIEM 

Kasza gryczana to jedna z najbardziej wartościowych kasz. Od dłuższego czasu staram się wybierać kaszę gryczaną niepaloną, pakowaną luzem, nie w torebkach. Idealnie ugotowana na sypko jest bardzo smacznym dodatkiem nie tylko do obiadu, ale także bazą do sałatki, wegetariańskich kotletów, klopsików i placków. Dziś mam dla Was świetny przepis na bardzo smaczną sałatkę ze wspomnianą kaszą gryczaną w roli głównej, bobem oraz tuńczykiem. Genialne połączenie prostych smaków tworzy naprawdę pyszną sałatkę, którą możecie przygotować sobie w ramach drugiego śniadania, na kolację albo zabrać ze sobą na wynos. Dzisiejszy przepis jest kolejnym w ramach kampanii "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień", której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. 

"Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień" #3 
SAŁATKA Z KASZĄ GRYCZANĄ NIEPALONĄ, BOBEM I TUŃCZYKIEM
Składniki:
na 3-4 porcje 

150 g kaszy gryczanej niepalonej
200 g bobu
130 g tuńczyka w oliwie
1 duży pomidor lub garść pomidorków koktajlowych
5 suszonych pomidorów z zalewy
2 średniej wielkości ogórki kiszone
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku 
świeżo mielony pieprz, sól
garść orzeszków ziemnych lub nasion słonecznika
sos:
sok z połowy limonki
3-4 łyżki oliwy z oliwek 
1 płaska łyżeczka musztardy
1 łyżeczka płynnego miodu/syropu daktylowego/klonowego

Kaszę gryczaną ugotuj na sypko. Na 1 szklankę kaszy, należy odmierzyć 1 i 3/4 szklanki wody. Wodę wlej do garnka, posól do smaku i dodaj 1 łyżkę oleju. Gdy woda się zagotuje wsyp kaszę. Kiedy całość ponownie się zagotuje przykryj garnek i gotuj całość na najmniejszym ogniu ok. 10 minut. Kiedy kasza wchłonie cały płyn, wyłącz grzanie i pozostaw garnek pod przykryciem na kolejne 10 minut.
W między czasie ugotuj bób w osolonej wodzie z łyżką cukru. W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na sos. Suszone pomidory pokrój w paski, ogórka kiszonego oraz pomidora w kostkę, tuńczyka odsącz z zalewy. Zieleninę drobno posiekaj, orzeszki lub słonecznik upraż na złocisto na suchej teflonowej patelni, odcedzony bób obierz z łupin. Do miski przełóż przestygniętą, ugotowaną na sypko kaszę, dodaj pozostałe składniki, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i polej całość przygotowanym sosem. Wszystko razem ze sobą dokładnie wymieszaj, wstaw do lodówki na 15 minut, aby smaki się przegryzły. Smacznego :)



*wpis ten powstał w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień", której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Kampania finansowana jest z Funduszu Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych. 

http://lubiekasze.pl/


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz