Warstwowa sałatka z brokułem, kukurydzą, szynką i orzeszkami ziemnymi

Warstwowa sałatka z orzeszkami ziemnymi, warzywami oraz szynką to świetny dodatek na imprezowy stół albo do dań z grilla. Warstwy sałatki przeplatane sosem czosnkowym oraz świeżym koperkiem sprawiają, że sałatka jest smaczna, chrupiąca i aromatyczna. Całość przygotowuję się dość szybko i sprawnie, należy pamiętać o dokładnym odsączeniu brokuła oraz kukurydzy, a także o tym aby nie przypalić orzeszków podczas prażenia :) Jeżeli nie lubicie lub nie możecie jeść orzechów wykorzystajcie łuskane ziarno słonecznika, które wcześniej uprażcie w ten sam sposób jak opisuję poniżej. Polecam także inne warstwowe sałatki, które znajdziecie np. tu i tu
 Składniki:
u mnie salaterka o średnicy ok. 20 cm 

1 średniej wielkości brokuł
100 g orzeszków ziemnych (ok. 1/2 szklanki, u mnie solone jeżeli wolisz wybierz niesolone)
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 duża czerwona papryka
4 jajka ugotowane na twardo 
300 g szynki/polędwicy (drobiowa lub wieprzowa)
1 mały pęczek koperku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, cukier do zagotowania brokuła
sos:
5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej
2 ząbki czosnku (lub więcej dla lubiących ostre smaki:))
szczypta pieprzu i soli do smaku

Brokuła myję i dzielę na mniejsze różyczki. W garnku zagotowuję wodę dodaję do smaku łyżeczkę soli oraz łyżeczkę cukru, na gotującą wodą wrzucam różyczki brokuła i gotuję al dente tj. 5-6 minut. Brokuł nie powinien się rozgotować, następnie odcedzam go, przelewam krótko zimną wodą i pozostawiam do ostygnięcia. 
W między czasie jaja gotuję na twardo, obieram ze skorupek i kroję w kostkę. Szynkę oraz paprykę pozbawioną gniazda nasiennego również kroję w podobnej wielkości kostkę. Świeży koperek drobno siekam, a kukurydzę odsączam z zalewy. Wszystkie składniki na sos łączę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Teflonową patelnie dobrze rozgrzewam i przekładam na nią orzeszki ziemne (bez dodatku tłuszczu). Zmniejszam grzanie i prażę orzeszki przez ok. 3-5 minut, często mieszając, aż będą miały złocisty kolor. Będzie temu towarzyszyć charakterystyczny przyjemny zapach :) W kolejnym kroku przekładam orzeszki na talerz i pozostawiam do ostygnięcia. 
Kiedy mam już wszystkie składniki przygotowane zabieram się za składanie sałatki. Ja wybrałam średniej wielkości salaterkę (średnica ok. 20 cm). W salaterce układam warstwowo małe różyczki brokuła, jajka, paprykę, połowę przygotowanego sosu, posiekany koperek, kukurydzę, szynkę, drugą połowę sosu. Całość posypuję prażonymi orzeszkami ziemnymi. Tak przygotowaną sałatkę należy schłodzić przed podaniem w lodówce. Sałatka bardzo dobrze odnajduje się na wszelkich domowych imprezach albo jako dodatek do potraw z grilla. 


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz