Zupa krem z cukinii dla dzieci

Właśnie trwa najlepszy okres na świeże warzywa i owoce. Wracając z warzywniaka mam torby wypchane darami lata :) Dziś zaopatrzyłam się w zapas cukinii i na pierwszy rzut postanowiłam przygotować szybką, smaczną i lekką zupę krem z cukinii. Dzięki pomocy Tefala Cuisine Companion zupa gotuje się praktycznie sama. Prezentuję Wam łagodną i najprostszą wersję gdyż zupa została przygotowana na obiad dla moich dzieci. Możecie ją tak naprawdę doprawić ulubionymi przyprawami do smaku jeżeli wolicie wersję bardziej ostrą i wyrazistą. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, z prażonymi pestkami słonecznika czy dyni, domowymi grzankami oraz startym żółtym serem. To z czym ją podacie zależy oczywiście od Was samych :) Po inne przepisy dla dzieci zapraszam Was do tej zakładki, a pozostałe pomysły na dania które można przygotować w Tefal Cuisine Companion znajdziecie tutaj.
@Tefal Cuisine Companion #6
Zupa krem z cukinii dla dzieci
Składniki:

3 średniej wielkości cukinie (ok. 800 g, u mnie wraz ze skórką)
2 duże ziemniaki
1-2 ząbki czosnku
ok. 1 litr bulionu warzywnego/rosołu 
3-4 łyżki kremowego serka (np. Philadeplhia) 
1 łyżeczka ziół prowansalskich
pieprz, sól do smaku

dodatkowo:
oliwa z oliwek
ulubione pestki lub nasiona
posiekana zielenina
domowe grzanki itp.

Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
Cukinię umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki, umieść w misie z założonym ostrzem tnącym. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę oraz obrane ząbki czosnku, zalej litrem bulionu. Uruchom program Soup P1 na 30 minut. Po zakończeniu gotowania dodaj serek kremowy, dopraw solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Kolejno miksuj przez 3 minuty przy prędkości 12. Zupę podawaj na ciepło, skropioną oliwą z oliwek z ulubionymi dodatkami. U Nas dzieci najchętniej jedzą zupę krem z cukinii z domowymi grzankami oraz prażonym ziarnem słonecznika.

Tradycyjny sposób przygotowania:
Cukinię umyj, osusz i pokrój w mniejsze kawałki, przełóż do garnka wraz z ziemniakami pokrojonymi w kostkę oraz ząbkami czosnki i zalej litrem bulionu. Gotuj pod przykryciem ok. 25-30 minut, do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną dodaj serek kremowy, sól i pieprz do smaku oraz zioła prowansalskie, całość zmiksuj za pomocą blendera na jednolity krem. Zupę podawaj na ciepło, skropioną oliwą z oliwek z ulubionymi dodatkami. U Nas dzieci najchętniej jedzą zupę krem z cukinii z domowymi grzankami oraz prażonym ziarnem słonecznika.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz