Cukinia faszerowana kuskus, pomidorami i kurczakiem

Cukinia faszerowana kuskus, pomidorami i kurczakiem to pomył na szybki i wartościowy obiad z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Jest to moja kolejna propozycja w ramach kampanii "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień", której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Tym razem postanowiłam wykorzystać kaszę kuskus, której nie trzeba gotować, wystarczy ją tylko dodać do gorącej wody lub bulionu i po kilki minutach można już się cieszyć gotowym dodatkiem do obiadu. Już sam farsz przygotowany z warzyw, kaszy kuskus i kurczaka jest bardzo smaczny. Jeżeli zostanie Wam jego nadmiar można go zjeść jako osobne danie albo zabrać ze sobą w pojemniku na wynos np. do pracy. Polecam Wam także uwadze prosty sos majonezowy na bazie suszonych pomidorów, jest to świetny dodatek do zapiekanych warzyw, tostów, posłuży także jako smaczny dip. Pozostałe moje przepisy które przygotowałam w ramach trwającej V edycji kampanii Lubię Kaszę znajdziecie w tej zakładce. 


"Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień" #4 
CUKINIA FASZEROWANA KUSKUS, POMIDORAMI I KURCZAKIEM 
Składniki:
na 2 duże porcje

2 średniej wielkości cukinie (każda po ok. 300 g)
1/2 szklanki suchej kaszy kuskus
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 średniej wielkości marchewka
1 duży pomidor 
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego oregano
szczypta chili lub pieprzu kajeńskiego
sól do smaku
30 g ulubionego sera (feta, pleśniowy, żółty)
1-2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
oliwa z oliwek do skropienia
ok. 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego 

sos z suszonych pomidorów:
5 suszonych pomidorów z zalewy
3 czubate łyżki majonezu
3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
świeżo mielony pieprz

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Cukinię umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrąż nasiona oraz część miąższu tak, aby powstały łódeczki. Należy uważać, aby nie uszkodzić cukinii, miąższ pozostaw do farszu. Cukinię ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu, przyprósz solą oraz świeżo mielonym pieprzem, a także skrop delikatnie oliwą z oliwek. Tak przygotowane warzywa włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 10-12 minut, następnie pozostaw do lekkiego przestygnięcia.
W między czasie filet z piersi kurczaka, pozostałą cukinię oraz pomidora pokrój w niewielką kostkę, cebulę oraz natkę pietruszki drobno posiekaj, a marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Mięso przypraw solą oraz pieprzem. Na patelnię dodaj olej roślinny i kiedy będzie dobrze rozgrzany podsmaż na złocisto mięso. Usmażone mięso przełóż na talerz, na rozgrzaną patelnię jeżeli jest potrzeba dodaj odrobinę oleju i zeszklij cebulę, po kilku minutach dołóż startą marchew oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przesmaż warzywa przez 2-3 minuty na niewielkim ogniu, uważaj aby czosnek nie przypalił się ponieważ będzie gorzki. Teraz dodaj wodę lub bulion, pokrojonego w kostkę pomidora (u mnie wraz ze skórką), cukinię, dodaj także przyprawy do smaku - kurkumę, czerwoną słodką paprykę, pieprz, sól oraz suszone zioła. Całość doprowadź do zagotowania, kiedy warzywa będą miękkie wyłącz grzanie, dodaj kaszę i pozostaw całość pod przykryciem na 5 minut. Kasza powinna zmięknąć i wchłonąć nadmiar płynu, który w razie potrzeby należy minimalnie uzupełnić (gorący). Kiedy kasza spęcznieje dorzuć podsmażonego wcześniej kurczaka oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw ostatecznie pod swój smak i wymieszaj, gęsty farsz pozostaw do lekkiego przestygnięcia. Wydrążone cukinie napełnij farszem, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekaj przez ok. 20-30 minut, na kilka minut przed końcem posyp je ulubionym serem i pozostaw w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści.
Składniki na sos zmiksuj w blenderze do uzyskania jednolitej konsystencji. Cukinię podawaj lekko przestygniętą, w towarzystwie sosu z suszonych pomidorów, posypaną posiekaną natką pietruszki. Smacznego :)



*wpis ten powstał w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień", której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Kampania finansowana jest z Funduszu Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych. 

http://lubiekasze.pl/
Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz