Placki jaglano-kokosowe z malinami

PLACKI JAGLANO-KOKOSOWE Z MALINAMI 

Placki jaglane to świetny pomysł na zdrowe śniadanie, lekką kolację czy też szybki obiad. Ja swoje placki przygotowałam z dodatkiem mleka kokosowego dzięki czemu mają obłędny smak, ale Wy możecie wykorzystać inne mleko roślinne albo krowie. Kokosowa nuta placuszków oraz sezonowe owoce - ja wybrałam maliny sprawiają, że są pyszne i na pewno posmakują także dzieciom :) Dodam tylko, że możecie tutaj wykorzystać także kaszę ugotowaną wcześniej albo jeżeli zostanie Wam jej nadmiar z innego dania. Placki jaglano-kokosowe z malinami to kolejny przepis w ramach kampanii "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień", której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.


"Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień" #5
PLACKI JAGLANO-KOKOSOWE Z MALINAMI

Składniki:
na ok. 12-15 placuszków

1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 
1 szklanka mleka kokosowego
1/2 szklanki wody
2 jaja
2-3 łyżki syropu klonowego/syropu daktylowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki wiórków kokosowych
2 garście malin
olej do smażenia

do podania:
syrop klonowy 
świeże maliny 
wiórki kokosowe
listki mięty

Kaszę jaglaną umieść na sitku przelej gorącą wodą, a następnie dobrze wypłucz. Kaszę przełóż do rondelka dodaj szklankę mleka kokosowego, pół szklanki wody oraz szczyptę soli i gotuj ok. 15 minut pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu przez kaszę, od czasu do czasu mieszając. Następnie wyłącz grzanie i pozostaw garnek z kaszą jeszcze na 10 minut pod przykryciem.
Ugotowaną kaszę przełóż do miski i pozostaw do lekkiego przestygnięcia, w kolejnym kroku dodaj jajka i syrop klonowy, zmiksuj blenderem, ale nie do końca na gładką masę. Do tak przygotowanej masy dodaj mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe, całość wymieszaj trzepaczką. Na koniec dorzuć maliny i delikatnie wymieszaj łyżką do połączenia się składników. Rozgrzej patelnię i delikatnie posmaruj ją tłuszczem, zwilżoną w zimnej wodzie łyżką nakładaj cienkie porcje ciasta (1 placek-1 łyżka masy). Smaż z obydwu stron na złocisto (przed nałożeniem kolejnej porcji ciasta pamiętaj o lekkim natłuszczeniu patelni). Placuszki serwuj polane syropem klonowym, posypane wiórkami kokosowymi oraz malinami, smacznego!
Placuszki z pewnością posmakują dzieciom :)


*wpis ten powstał w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień", której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Kampania finansowana jest z Funduszu Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych. 


http://www.lubiekasze.pl/

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz