Krem pomidorowy z pieczonymi paprykami i kremowym serkiem

Zupa krem z pieczonych papryk i pomidorów na pewno zachwyci Was swoim smakiem. Jest bardzo prosta do przygotowania, idealnie wpisuje się w obecną porę roku i sezonowość warzyw, a do tego jest cudownie kremowa dzięki dodatkowi serka topionego. Taką zupę możecie podać na obiad albo lekką kolację. Świetnie smakuje z domowymi grzankami, posiekaną zieleniną oraz prażonym ziarnem słonecznika. Koniecznie wypróbujcie przepis i dajcie znać jak Wam smakowało :)

 Składniki:
na ok. 5 porcji

5-6 dużych czerwonych papryk
1, 5 kg dojrzałych pomidorów
1-2 szklanki bulionu warzywnego
1 średniej wielkości cebula
2-3 ząbki czosnku
100 g kremowego serka topionego MSM MOŃKI
pieprz, sól do smaku
płaska łyżka cukru
kilka listków świeżej bazylii
1 łyżka masła 
oliwa z oliwek do skropienia

do podania:
domowe grzanki
posiekany koperek lub liście bazylii
prażone ziarno słonecznika 


Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na kawałki o szerokości ok. 2 cm. Wyłóż na blaszkę i skrop oliwą z oliwek. Tak przygotowaną paprykę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez ok. 40 minut, kiedy zacznie się rumienić wyciągnij ją i pozostaw do lekkiego przestygnięcia.
W dużym garnku z grubym dnem rozpuść masło i zeszklij na nim cebulę pokrojoną w kostkę, po kilku minutach dorzuć posiekany w plasterki czosnek, całość krótko przesmaż. W kolejnym kroku dodaj pomidory pokrojone w niewielką kostkę oraz paprykę. Całość zalej bulionem (gęstość reguluj ilością płynu w zależności od tego czy wolisz gęste czy bardziej rzadkie zupy). Całość doprowadź do zagotowania, na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz świeżą bazylią. Zawartość garnka po zagotowaniu pozostaw do lekkiego przestygnięcia, a następnie używając blendera zmiksuj na gładką masę. Na koniec dodaj kremowy serek topiony i finalnie dopraw zupę pod swój smak. Całość ponownie zagotuj i jeszcze raz zblenduj, aby serek połączył się z pozostałymi składnikami.
Zupę podawaj w głębokich talerzach skropioną oliwą z oliwek, z domowymi grzankami, prażonym ziarnem słonecznika i posiekaną świeżą zieleniną albo ulubionymi ziołami. Smacznego :)

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz