Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i warzywami

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i warzywami to prosty oraz bardzo smaczny pomysł na obiad. Ja postanowiłam dodać tutaj sezonowe warzywa takie jak cukinia, papryka oraz pomidorki. Jeżeli chcecie możecie pominąć ich dodatek albo podmienić na takie jakie lubicie. Moim zdaniem dzięki nim zapiekanka prezentuje się ciekawiej i jest bardziej wartościowa. Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 dorosłych osób.

Składniki:
na 4-5 porcji

600 g ziemniaków (waga po obraniu)
250 g dobrej jakościowo kiełbasy (np. podsuszana)
150 g boczku wędzonego parzonego
150 g sera żółtego - u mnie Morski i Gouda MSM MOŃKI
200 g kwaśnej śmietany 18% (lub jogurtu naturalnego)
100 ml mleka
2 duże jajka
pieprz, sól do smaku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki masła do natłuszczenia naczynia
1/2 małej cukinii
1/2 czerwonej papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
kilka pomidorków koktajlowych
natka pietruszki do ozdoby  

Ziemniaki myję, obieram i kroję w plastry o grubości około pół centymetra. W garnku zagotowuję osoloną wodę i na wrzątek wrzucam ziemniaki, gotuję przez ok. 6-7 minut. Odcedzam na durszlaku i pozostawiam do ostygnięcia. Boczek oraz cebulę kroję w kostkę, kiełbasę w półtalarki. Patelnię mocno rozgrzewam, przekładam na nią boczek i smażę przez kilka minut, następnie dodaję kiełbasę oraz cebulę. Całość razem przesmażam ok. 5 minut do zrumienienia się. Na koniec dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek, smażę całość jeszcze chwilę razem, mieszam i pozostawiam do lekkiego przestygnięcia. W między czasie przygotowuję warzywa. Cukinię kroję w półplastry, paprykę w drobne paseczki, pomidorki przekrawam na pół. Jajko roztrzepuję wraz z mlekiem oraz śmietaną, dodaję do smaku pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Ser żółty kroję w mniejsze kawałki (jeżeli korzystam z plastrów) albo ścieram na tarce o grubych oczkach. Naczynie do zapiekania (moje o średnicy ok. 25 cm) natłuszczam masłem, wykładam warstwę ziemniaków, następnie połowę mięsa z cebulą oraz czosnkiem, 1/2 przygotowanego sera. Druga warstwa ziemniaków, resztka mięsa, wszystkie warzywa, pozostała część sera. Całość zalewam przygotowanym sosem z mleka i śmietany. Zapiekankę wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i zapiekam przez ok. 45 minut. Na 15 minut przed końcem zapiekankę można dodatkowo posypać kolejną warstwą startego sera.
Jeżeli po upływie wskazanego czasu pod naciskiem wbitego noża czuć, że ziemniaki są miękkie należy danie wyciągnąć z piekarnika. Zapiekankę podaję lekko przestygniętą, posypaną posiekaną natką pietruszki w towarzystwie lekkiej sałatki z zieleniny. Smacznego :)




Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz