Lekka sałatka do dań z grilla

Dania z grilla, takie jak mięso czy ryby, najlepiej czują się w towarzystwie lżejszych dodatków. Lekka i prosta w przygotowaniu sałatka grillowa będzie doskonałą alternatywą dla ciężkostrawnych potraw. Poniżej znajdziesz łatwy przepis na szybką sałatkę do grilla, która przy okazji dostarczy Ci sporej dawki witamin. 
Tak naprawdę do takiej sałatki możesz dodać swoje ulubione warzywa. Ja postanowiłam wykorzystać w większości te warzywa, które w sezonie można dostać na każdym bazarku. Do tego proponuję mój sprawdzony winegret miodowo-musztardowy. Uwierz mi jednak na słowo, że taką ilość warzyw możesz także skropić samą oliwą z oliwek, dodać ulubione zioła i będzie równie pysznie 😉
 Składniki:
na 3-4 porcje

1 mała główka sałaty lodowej (może być również mix sałat)
1 świeży ogórek
1 średniej wielkości czerwona cebula
1 czerwona papryka
10 pomidorków koktajlowych 
kilka rzodkiewek
garść czarnych oliwek 
100 g sera feta lub sera typu bałkańskiego
opcjonalnie ulubione zioła (świeże lub suszone)

winegret miodowo-musztardowy:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka gładkiej musztardy (np. Dijon)
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka soku z cytryny 
 1 łyżka wody
pieprz, sól do smaku
*Sałatkę można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce pod przykryciem. Bezpośrednio przed podaniem polewamy ją sosem. 

Wszystkie składniki na sos połącz ze sobą, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Sałatę lodową porwij w dłoniach na mniejsze kawałki i ułóż w misce lub na półmisku. Ogórka wraz ze skórką oraz rzodkiewkę pokrój na plasterki lub półplasterki. Cebulę posiekaj w piórka, paprykę pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w paseczki. Ser feta pokrój w kostkę. Na sałacie ułóż naprzemiennie warzywa, dodaj ser feta, oliwki oraz opcjonalnie ulubione zioła. Bezpośrednio przed podaniem polej sałatkę przygotowanym sosem. 
Sałatka jest lekka, świeża i chrupiąca. Ja serwowałam ją ostatnio do drobiowych szaszłyków w marynacie jogurtowej w towarzystwie domowego sosu czosnkowego. Smacznego :)

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz