Ciastka owsiane z makiem i kokosem

Prosty przepis na pyszne ciasteczka owsiane. Szybkie do przygotowania, chrupiące i aromatyczne ciastka, które będą doskonałe na przekąskę w ciągu dnia. Takie ciasteczka można przechowywać do 10 dni w szczelnym pojemniku, ja zawsze wkładam je do słoika. Zawierają duże wartościowych składników, dlatego warto je przygotować na wyjazd, piknik czy rodzinny wypad za miasto. Jeżeli lubicie bardzo słodkie ciastka, możecie dodać więcej cukru albo całkowicie go pominąć.
Składniki:
na ok. 15 ciasteczek
1 szklanka = 250 ml 

1 szklanka płatków owsianych górskich
1 szklanka mąki (pszenna pełnoziarnista lub orkiszowa)
 1 szklanka wiórków kokosowych 
1/3 szklanki suchego maku 
3 łyżki cukru trzcinowego 
3 łyżki miodu o neutralnym smaku
4 czubate łyżki oleju kokosowego (lub masła)
6 łyżek ciepłej wody 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 

W rondelku rozpuść olej kokosowy, dodaj miód i wodę. Wymieszaj do połączenia się składników, pozostaw do przestygnięcia. Płatki owsiane wymieszaj razem z cukrem, mąką, makiem, wiórkami kokosowymi, sodą i proszkiem do pieczenia. Do suchych składników dodaj mokre, starannie wymieszaj i zagnieć na jednolitą kulę. Masę wstaw do lodówki na 15 minut. Po tym czasie blachę wyłóż papierem do pieczenia, łyżką wykładaj niewielkie porcje ciasta, formując kształtne ciasteczka (ciastka układaj w odstępach, rosną podczas pieczenia). 
Ciasteczka owsiane piecz partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po upieczeniu delikatnie przełóż je z blachy na kratkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj w słoiku do 10 dni.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz