Pulpety rybne gotowane na parze

Pulpety rybne gotowane na parze przygotowałam z myślą o najmłodszych oraz o osobach, które są na diecie. Pulpeciki przygotowane w ten sposób serwowałam moim dzieciom już ok. 1 roku życia. Są lekkie, miękkie i bardzo smaczne. Jeżeli zdecydujecie się zrobić je dla swoich dzieci, dodajcie więcej zieleniny, a mniej przypraw. Jeżeli natomiast zechcecie je przygotować dla całej rodziny, a Wasze dzieci nie są już maluszkami doprawcie masę pod swój smak. 
Pulpety rybne możecie serwować jako dodatek do dania głównego albo połączyć je z sosem koperkowym lub cytrynowym. Mają bardzo przyjemny, delikatny smak i odnajdą się naprawdę w wielu odsłonach :)

 @Tefal Cuisine Companion #32
Pulpety rybne gotowane na parze
Składniki:
na ok. 3-4 porcje
(ok. 25 pulpecików)

500 g filetów ryby morskiej, np. dorsz
1 duży ugotowany ziemniak (sprawia, że masa jest bardziej zwarta; można pominąć)
3-4 łyżki kaszy manny
1 łyżka mąki ryżowej lub pełnoziarnistej
2 łyżki posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek itp.)
pieprz, sól do smaku 
1 jajko 

Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
W misie z założonym ostrzem tnącym ultra blade umieść rybę, ziemniaka, jajko, zieleninę oraz sól i pieprz. Ustaw obroty 10 na 45 sekund, w między czasie za pomocą łopatki silikonowej zbierz masę ze ścianek na dno naczynia. Następnie dodaj kaszę mannę oraz mąkę, wymieszaj. Masa musi być spójna. Z masy rybno - ziemniaczanej uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i ułóż je w koszyku do gotowania na parze. Ustaw program do gotowania na parze P1 na 30 minut. Pulpeciki gotuj partiami przez ok. 15 minut, aż stracą swoją surowość. W przypadku większej ilości możesz również wykorzystać dodatkową nakładkę do gotowania na parze. Tak przygotowane pulpety rybne możesz serwować z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, ryżem lub kaszą. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sosu koperkowego lub cytrynowego.


Tradycyjny sposób przygotowania:
Rybę umyj, osusz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa wraz z ziemniakiem. Możesz do tego celu wykorzystać również malakser. Do masy rybno-ziemniaczanej dodaj jajko, drobno posiekaną zieleninę oraz przyprawy do smaku. Całość wymieszaj. Na koniec stopniowo dodawaj kaszę mannę oraz mąkę, aż masa będzie spójna i bez problemu będzie można lepić z niej kulki. W następnym kroku wyrabiaj kulki wielkości orzecha włoskiego i gotuj na parze ok. 15 minut. 
Tak przygotowane pulpety rybne możesz serwować z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, ryżem lub kaszą. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sosu koperkowego lub cytrynowego.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz